Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 04. 2013. 21:09   >>  21:29 1

B92

Neiskusni samotnjak stoji iza napada?

Analitičari ocjenjuju da iza bombaškog napada na Bostonskom maratonu prije stoji neiskusni samotnjak nego organizovana teroristička grupa.


 
Američki stručnjaci za terorizam ojcenjuju da jučerašnji napad u kojem su stradale tri osobe, a više od 170 ih je
povrijeđeno, ima obilježja djelovanja “vuka samotnjaka” ili ad hok formirane grupe, ali i da je još uvek rano odbaciti sumnje da iza svega stoje pojedinci ili grupe povezane sa Al Kaidom.

Brajan Dženkins, vodeći kalifornijski stručnjak za terorizam, smatra da osoba koja stoji iza napada nije naročito vešta. On ocjenjuje da relativno mali broj žrtava u odnosu na napade Al Kaide širom svijeta, ukazuje na to da bombaš iz Bostona nije iskusan terorista. 

“Ko god da stoji iza ovog napada, bio je riješen da ubije ljude. Kad postavite više eksplozivnih naprava na cilju Bostonskog maratona – očigledna je namjera da bude dosta žrtava. Eksplozivne naprave srećom su bile slabe”, navodi Dženkins. 

Izvršioci napada mogu se, prema njegovim riječima, svrstati u jednu od tri domaće ili strane kategorije napadača.

  “Mogao bi to da bude pojedinac ili mala zavjerenička grupa inspirisana nekom stranom ideologijom, poput Al Kaide. Mogla bi to da bude i zavjera ideološki motivisanih ekstremista. Ranije smo viđali nasilne napade pojedinaca motivisanih sopstvenim ludim ideologijama”, podsetio je Dženkins. 


Huan Zarate, zamjenik savetnika za nacionalnu bezbjednost i borbu protiv terorizma za vijreme predsjedničkog mandata Džordža Buša, kaže da napad u Bostonu ima određena obilježja Al Kaide, ali da neke činjenice ukazuju da iza svega stoji “vuk samotnjak”. 

 




Simbolični efekat Bostonskog maratona i velika pažnja javnosti usmjerena na taj događaj, podsjećaju na odabir ciljeva Al Kaide, navodi on. 

Međutim, ostale činjenice – da je napad izveden 15. aprila kada ističe rok za plaćanje federalnog poreza, kao i da se tog dana u Masečusetsu (saveznoj državi u kojoj se nalazi Boston) obilježava Dan patriota – mogu da navedu na to da iza napada stoji “vuk samotnjak” ili unutrašnje antisistemske grupe. 

Zarate, međutim, upozorava početne pretpostavke mogu da vas odvedu na pogrešnu stranu. Tako je masakr u Norveškoj, koji je izvršio ekstremni desničar Aders Brejvik, u prvim izvještajima ocijenjen kao djelo međunarodne terorističke grupe. 

“Ako slušate instrukcije koje dolaze od grupe kao što je Al Kaida na Arabijskom poluostrvu, savjetuju se napadi na licu mjesta bez čekanja na istrukcije s vrha. Njihova poruka je: ‘Ne čekajte na centralu Al Kaide i ne oklijevajte željeći spektakularan napad poput 11. septembra, već napadnite odmah i napadnite jako’”, kaže Zarate. 

Analitičar za nacionalnu bezbijednost Piter Bergen rekao je CNN-u da bi iza napada u Bostonu mogle da stoje esktremne desničarske grupe. 

On ocenjuje da bi za takozvane “patriotske grupe” bilo šta moglo da bude motiv – od isticanja roka za plaćanje poreza do uzburkale političke debate o većoj kontroli oružja. 

Stručnjaci navode i da je nakon 11. septembra na desetine ekstremista kovalo planove o bombaškim napadama u Americi, ali da su realizovane akcije, poput ove u Bostonu, nakon 2001. godine prava retkost. 

 

 



Zapravo, jedini uspješan bombaški napad u prethodnih 12 godina desio se kada je rasista Don Logan poslao eksplozivnu napravu kućne izrade jednom afro-američkom funkcioneru u Arizoni. 

Zvaničnici FBI-ja saopštili da će istraga o bombaškom napadu u Bostonu trajati danima i zatražili su strpljenje i pomoć javnosti. Za sada nema osumnjičenih, niti hapšenja. Glavni agent FBI Ričard Deslorijers rekao je da će "ići do kraja svijeta" kako bi pronašli odgvorne. 

Prema izvorima upućenim u istragu, eksplozivna naprava bila je napravljena od ekspres lonaca, punjenih metalom i čeličnim kuglicama. Taj izvor je naveo da su u eksploziji korišćeni ekspres lonci od šest litara, stavljeni u crne vreće za kampovanje, postavljene po zemlji. Vreće su bile napunjene komadićima metala, eksera i metalnih kuglica. 

Predsjednik SAD Barak Obama proglasio je bombaški napad u Bostonu terorističkim aktom, a novinarima u Bijeloj kući je naveo da američke vlasti još ne znaju ko stoji iza njega, a takođe niko nije ni preuzeo odgovornost. 

Snažne eksplozije desile su se u razmaku od 10 sekundi i oko 90 metara, usmrtivši, troje ljudi, a ranivši više od 170. 

Doktori su naveli da su iz tijela povrijeđenih izvadili mnoštvo oštrih predmeta, od eksera do čeličnih kuglica.

 

(B92)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније