Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, rtcg.me ]

21. 04. 2015. 20:54 >> 20:49

PRESTIŽNA NAGRADA

"The Post and Courier" dobio Pulicera

List "The Post and Courier" iz Čarlstona dobio je Pulicerovu nagradu za javnu službu, za tekstove o velikoj stopi žena koje su ubili muškarci u Južnoj Karolini u SAD, što je podstaklo predloge o reformi kaznenog zakonika i oštrije kazne za porodično nasilje.

"Strastveno smo ušli u ovaj projekat, i uzbuđeni smo zbog onoga što bi on mogao da da Južnoj Karolini", rekao je izdavač, Pi Džej Brauning, čijem listu je pripala zlatna medalja, na sinoćnjoj ceremoniji na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

List je 2013. počeo da objavljuje tekstove o porodičnom nasilju, istraživši ubistva 300 žena u prethodnoj deceniji.

Njihovi tekstovi podstakli su poslanike Južne Karoline da predlože oštrije kazne za porodično nasilje, a guverner Niki Heli oformio je specijalnu jedinicu za ispitivanje tog problema.

Njujork tajms svojio je tri Pulicera, a Los Anđeles tajms dva.

Njujork tajms i Vol strit džurnal dobili su nagradu za istraživačko novinarstvo, a Njujork tajms je osvojio i Pulicera za međunarodno izvještavanje, za tekstove o epidemiji ebole u zapadnoj Africi i foto-reportažu.

Los Anđeles tajms dobio je nagradu za reportažu i televizijsku kritiku.

List "Daily Breeze" iz Torensa u Kaliforniji dobio je nagradu za izvještavanje u lokalnoj zajednici, za tekstove o korupciji u školama.

Sijetl tajms dobio je Pulicera za najnovije vijesti, odnosno pokrivanje odrona u kojem su stradale 43 osobe i istraživanja da li je ta tragedija mogla da bude spriječena.

Vašington post je odnio nagradu za nacionalno izvještavanje za otkrivanje bezbjednosnih grešaka koje su podstakle reformu Tajne
službe.

"Bloomberg News" je prvi put dobio Pulicera, i to za analitičko novinarstvo.

U umjetničkim kategorijama Pulicera, Entoni Doer dobio je nagradu za roman o Drugom svjetskom ratu "All the Light We Cannot See".

Pulicer za dramu otišao je Stivenu Edliju Gerdžzizu za crnu komediju "Between Riverside and Crazy".

Pulicera je dobilo i istraživanje o uticaju ljudskog ponašanja na prirodni svijet "The Sixth Extinction: An Unnatural History", autorke Elizabet Kolbert.

U kategoriji biografije i autobiografije, priznanje je pripalo Dejvidu Kerceru za "The Pope and Mussolini: The Secret History of Pius XI and the Rise of Fascism in Europe".

Pulicera za istoriju dobila je Elizabet Fen za knjigu "Encounters at the Heart of the World: A History of the Mandan People".

Nagrada za poeziju pripala je Gregoriju Pardlou za zbirku "Digest", a za muziku "Anthracite Fields" Džulije Volf.

Pulicerova nagrada, koju je ustanovio novinski izdavač Džozef Pulicer, a prvi put je dodijeljena 1917, najprestižnija je američka nagrada za novinarstvo, publicistiku, istoriju, kao i za književnost i muziku.

Nagrada za javnu službu podrazumijeva zlatnu medalju, a sve ostale nagrade nose novčani iznos od po 10 hiljada dolara.

Dobitnik Pulicera napustio novinarstvo zbog male plate

Jedan od ovogodišnjih dobitnika Pulicerove nagrade za novinarstvo, Rob Kuznija, u međuvremenu je napustio novinarski posao, jer od plate nije mogao da podmiruje životne troškove.

Kako je objavio američki sajt Slejt, Kuznija, dobitnik Pulicera u kategoriji lokalno izvještavanje, napustio je prošle godine list Dejli Briz, u kojem je objavio istraživačke tekstove o korupciji u lokalnom školstvu.

Počeo je da radi kao stručnjak za odnose s javnošću, u jednoj fondaciji Univerziteta Južna Kalifornija, potvrđujući da mu je žao što je napustio novinarstvo, ali da mu je bilo teško da sastavlja kraj s krajem radeći u novinama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније