Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

20. 04. 2015. 23:13 >> 10:37

TOKOM SEDMICE

EU podiže tužbu protiv Gasproma

Antimopolsko regulatorno tijelo Evropske unije ove nedjelje će formalno podići tužbu protiv ruske dravne kompanije Gasprom, izjavio je danas izvor iz Evropske unije.

Evropska komisija pokrenula je formalnu istragu poslovanja Gasproma u istočnim i južnim evropskim državama 2012, navodeći da je ta kompanija zloupotrebljavala dominantan položaj u snabdijevanju gasa u tim zemljama, navodi Vol strit džurnal (Wall Street Journal).

Komesarka za konkurenciju, Margaret Vestager, u februaru je rekla da je spremna da podnese formalnu tužbu protiv Gasproma u "relativno kratkom vremenu".

Osoba upoznata sa slučajem protiv Gasproma rekla je da je tužba na programu sastanka Evropske komisije u srijedu i da se ne očekuje protivljenje.

Izvor iz Gasproma je rekao da je ta kompanija prošle nedjelje naznačila spremnost da se riješi slučaj. Formalni pregovori su prekinuti prošle godine, zbog situacije na Krimu.

Slučaj protiv Gasproma bi mogao da završi penalima protiv ruske kompanije u iznosu od više milijardi eura.

Neke države u Baltiku i jugoistočnoj Evropi se potpuno oslanjaju na Gasprom u snabdijevanju gasom, navodi Vol strit džurnal i dodaje da je pri pokretanju istrage, prije dvije i po godine, Komisija sumnjičila Gasprom za nepravično poslovanje.

Komsija je ispitivala da li je Gasprom spriječavao države da izvoze gas koje su kupovale od Gasproma. Takođe je ispitivano da li je Gasprom neke aspekte ugovora s potrošačima, poput cijena, povezivao sa saradnjom u drugim oblastima, poput izgradnje novih gasovoda.

Na kraju, Komisija je razmatrala praksu Gasproma da povezuje cijenu za gas s cijenama nafte na međunarodnim tržištima. U ovom pogledu su pregovori najviše odmakli, pošto sličnu praksu imaju i druge kompanije za snabdijevanje gasom, navodi Vol strit džurnal.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније