Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

10. 04. 2013. 17:46   >>  25. 09. 2013. 13:31 3

UN - DEBATA

Ban: Sačuvati međunarodne krivične sudove

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je danas da se ne mogu ostvariti mir, pomirenje i razvoj bez promovisanja međunarodnog krivičnog pravosuđa i pozvao da se rad međunaronih sudova ne dovodi u pitanje.

Pomaganje i podrška međunarodnih tribunala znači da se ne dovodi u pitanje njihov rada i da se sačuvaju od onih koji žele da ih podriju iz razloga koji imaju više veza s politikom nego pravdom, rekao je Ban Ki Mun tokom rasprave "Uloga međunarodnog krivičnog pravosuđa u ostvarivanju pomirenja".

"Vrlo često, iako su sukobi prestali, čak i poslije izvjesnog vremena i velikog napora, osjećanja i tenzije su visoke. Zbog toga je bitno istinsko pomirenje. Uptravo ovdje međunarodno krivično pravosuđe može da pomogne", rekao je generalni sekretar UN.

On je povodom osivanja međunarodih sudova za bivšu Juglsaviju, Runadu i druge zemlje rekao da je "svijet odlučan u naporima da se počinioci zločina u ratovima privedu pravdi".

Ti sudovi su započeli eru odgovornosti, rekao je Ban Ki Mun i ocijenio da nekažnjivost više nije prihatljiva niti se toleriše.

Sjedinjene Američke Države, Kanada i Jordan bojkotuju zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojem se vodi debata o radu međunarodnih sudova za ratne zločine koju je inicirao predsjednik Generalne skupštine,srpski političar Vuk Jeremić.

Otvarajući današnju debatu Jeremić je ocenio  da je za pomirenje izuzetno važno da se zločini ne negiraju, ali i da se ne slave kao nacionalni trijumf.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније