Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

10. 04. 2013. 14:49   >>  14:50

EVROPSKA UNIJA

Mogući socijalni nemiri u Evropi

„Što je nezaposlenost veća, veća je i mogućnost izbijanja nemira“, smatra Međunarodna organizacija rada (ILO). Ta organizacija upozorava da se, zbog sve veće štednje, zaboravlja tržište rada.

Prema informacijama Međunarodne organizacije rada (ILO) trenutno je nezaposleno 26,3 miliona Evropljana. To je skoro deset miliona više nego prije izbijanja krize 2008. godine. ILO navodi da je takvo stanje primjetno u 22 od 27 zemalja članica Evropske unije. Samo pet zemalja ima veću stopu zaposlenosti nego 2008. godine. To su: Austrija, Nemačka, Mađarska, Luksemburg i Malta.

ILO takođe navodi da je stopa nezaposlenosti u EU 10,9 odsto, što je 4,1 procenat više nego pre krize. Pri tom je nezaposlenost znatno povećana u zemljama eurozone nego u ostalim članicama Unije. Tako je u februaru 2013. godine dostigla istorijski nivo od 12 odsto. Takođe, sve veći broj nezaposlenih konkuriše na sve manji broj novih radnih mesta.

Međunarodna organizacija rada procenjuje da je mogućnost izbijanja socijalnih nemira veća nego prije izbijanja krize i to prije svega u Grčkoj, Kipru, Italiji, Portugaliji, Španiji, Sloveniji i Češkoj. Sa druge strane, Organizacija navodi da je opasnost od izbijanja socijalnih nemira smanjena u Nemačkoj, Finskoj, Belgiji, Slovačkoj i Švedskoj.

Sociolog Martin Divald kaže da se situacija mora različito posmatrati od države do države. U pojedinim evropskim zemljama nema velikih privrednih problema. Takođe, i u zemljama koje su pogođene krizom, građani reaguju različito. U Grčkoj su izbili nemiri u kojima je bilo i mrtvih, dok su protesti u Italiji i Španiji protekli mirno.

Među zahtjevima Međunarodne organizacije rada su u najmanju ruku stabilne, a po mogućnosti i veće plate. Na taj način bi se podstakla privreda, jer bi radnici imali više volje za kupovinom. ILO također zahtjeva više kredita za mala i srednja preduzeća, kao i programe za zapošljavanje mladih.

(Dojče Vele)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније