Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

08. 03. 2015. 13:31 >> 13:24
1

FRANCUSKI PREMIJER

I do 10.000 džihadista iz Evrope

Čak 10.000 Evropljana moglo bi da učestvuje u džihadu u Iraku i Siriji do kraja ove godine, upozorio je francuski premijer Manuel Vals.

 

"Danas ima 3.000 Evropljana u Iraku i Siriji. Kada uradite projekciju za mjesece koji dolaze, moglo bi da ih bude 5.000 prije ljeta i 10.000 prije kraja godine", rekao je Vals za francuski televizijski kanal "iTele".

"Da li shvatate koju to prijetnju predstavlja?", zapitao je on. 

Vals je kazao da ima oko 1.400 ljudi koji su već u tim konfliktnim zonama, koji su se odande vratili ili koji planiraju da odu. 

"Već je bilo oko 90 Francuza koji su poginuli tamo sa oružjem u ruci, boreći se protiv naših vrijednosti", naveo je Vals. 

"Moramo da se suočimo sa posebno visokim nivom prijetnje u Francuskoj, u Evropi i u drugim državama", dodao je francuski premijer. 

Francuska, zajedno sa Belgijom, bilježi najveći broj dobrovoljaca koji odlaze da se pridruže džihadističkoj grupi Islamska država, čiji su pripadnici zauzeli velike djelove Sirije i Iraka. 

Prošlog mjeseca, Francuska je zaplijenila pasoše šest svojih državljana, a 40 zabranila putovanje u inostranstvo, pošto su namjeravali da odu u Siriju i Irak. 

Ovo je prvi put da je takva mjera primijenjena u Francuskoj, nakon njenog uvođenja u sklopu novih antiterorističkih zakona usvojenih u novembru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније