Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

22. 02. 2015. 09:24 >> 09:18
1

"PRSTEN MIRA"

Muslimani u Oslu čuvali sinagogu

Više od 1.000 građana Osla formiralo je "prsten mira" oko najveće sinagoge u norveškoj prijestonici, na inicijativu grupe mladih muslimana, pišu norveški mediji.

Taj skup je uslijedio poslije niza napada na Jevreje u Evropi, uključujući terorističke napade u Parizu u januaru i u Danskoj prošle nedjelje, ističe agencija AP.

Jedan od osam nezavisnih organizatora događaja održanog sinoć u Oslu, Hadžrah Aršad, izjavio je kako skup pokazuje da "islam u sebi nosi ljubav i jedinistvo".

"Želimo da pokažemo da se Jevreji i muslimani međusobno ne mrze", poručio je organizator skupa Zišan Abdulah okupljenima. 

On je, stajući u polukrugu ispred sinagoge dodao: "Ne želimo da pojedinci za nas definišu šta je islam. Ima mnogo više onih koji se zalažu za mir nego za rat". Glavni rabin norveške Mihael Melkior je ispred sinagoge pjevao tradicionalne jevrejske pjesme pred okupljenim ljudima koji su se držali za ruke. 

Lider jevrejske zajednice u Oslu Ervin Kon je okupljanje građana ispred sinagoge, na temperaturama koje su se skupile ispod nule, nazvao "jedinistvenim". U nekim evropskim državama je u posljednje vrijeme povećan broj antisemitskih incidenata, što je počelo kad se prošle godine intenzivirao konflikt između Izraelaca i Palestinaca u Gazi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније