Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 04. 2013. 13:34   >>  13:34

Keri: Branićemo sebe i Seul

Sjedinjene Američke Države braniće svoju državu i Južnu Koreju, nakon što je Pjongjang pojačao ratne prijetnje, rekao je američki državni sekretar Džon Keri.

Keri je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa južnokorejskim šefom diplomatije Jun Bjung Seom, kazao da je sjevernokorejska vlada iznijela neprihvatljivu retoriku poslednjih dana.

"Dozvolite da budem potpuno jasan. SAD će braniti sebe i svog saveznika Republiku Koreju", rekao je Keri i neveo da će Amerika stati i iza Japana u ovoj krizi.

On je ponašanje lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una, nazvao opasnim i nemarnim. Korejski minister Jun, koji se nalazi u prvoj posjeti Vašingtonu od kada je izabran na tu funkciju, rekao je da je ta država spremna da nastavi saradnju sa SAD.

"Dogovorili smo se da nastavimo dalje snažnu saradnju na odvraćanju sjevernokorejskih provokacija", rekao je Jun. Sjeverna Koreja je u utorak saopštila da obnavlja program u istraživačkom nuklearnom centru Jongbjonu.



To je jedini nuklearni centar u zemlji koji može da proizvodi plutonijum, prenijele su agencije.

Stručnjaci smatraju da će biti potrebno šest mjeseci da se reaktor pokrene i da počne da radi, nakon čega bi u roku od godinu mogao da stvori dovoljno plutonijuma za jednu bombu.

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel izjavio je da razvoj nuklearnog oružja Sjeverne Koreje predstavlja "rastuću prijetnju" za SAD i njene saveznike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније