Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina-biznis ]

02. 01. 2015. 11:08   >>  11:09

NAJJEFTINIJE KOD LUKAŠENKA

U Norveškoj najskuplje cigarete

Najskuplje cigarete u Evropi su u Norveškoj, gdje kutija prosječno košta 11,84 eura, dok su najjeftinije u Bjelorusiji, 92 centa i Srbiji, 1,17 eura po paklici.

 

Najskuplje cigarete u EU su u Velikoj Britaniji, gdje kutija u prosjeku košta 11,1 eura. Slijedi Irska sa cijenom od 9,6 eura i Francuska, u kojoj će cigarete ponovo poskupiti i dostići cijenu od 7,3 eura za kutiju, prenosi Capial.ba.

U Švedskoj pakla cigareta u prosjeku košta 6,64 eura, u Holandiji 6,32, u Danskoj 5,91, Belgiji 5,79, a u Njemačkoj 5,47 eura.

 Slijede Italija i Finska sa cijenom od po pet eura, pa Španija i Malta sa po 4,8 eura.

 Najjeftinije cigarete u EU su u Litvaniji, gdje prosječna cijena po paklici iznosi 2,06 eura, a zatim u Letoniji, u kojoj kutija košta 2,49. U Bugarskoj kutija cigareta košta 2,55 eura.

Slijede Austrija i Češka sa cijenom od po 3,25 eura. U Hrvatskoj paklica košta 3,33 eura, u Rumuniji 3,4 ,Estoniji 3,5,Poljskoj 3,51, a u Sloveniji i Kipru po 3,9 eura.

Van EU, najskuplje cigarete su u Norveškoj, a najjeftinije u Bjelorusiji i Srbiji. Slijede Ukrajina i Albanija, sa cijenom od 1,43, odnosno 1,49 eura.

Prema zakonu iz prošle godine, stanovnici EU u zemlje van EU mogu unijeti samo jedan boks cigareta, a u zemlje članice četiri boksa, umjesto deset koliko je prethodno bilo dozvoljeno.

Unutar EU, moguće je prenijeti u drugu zemlju do 200 cigareta i 400 cigarilosa.

Broj prodatih cigareta u Francuskoj se iz godine u godinu smanjuje zajedno sa konstantnim poskupljenjem. U 1993. u Francuskoj je uz prosječnu cijenu po kutiji od dva eura prodato 93,6 milijardi cigareta.

U 2000. prosječna cijena po kutiji je iznosila 3,2 eura i prodato je 82,5 milijardi cigareta. U 2010. kutija cigareta je koštala u prosjeku pet eura, a prodaja je pala na 54,8 milijardi cigareta.

U prošloj godini Francuzi su plaćali sedam eura paklicu cigareta, što je dovelo da pada prodaje na 47,5 milijardi cigareta.

Najveću korist u Francuskoj od prodaje cigareta ima država koja uzima 80 odsto prihoda od prodatih cigareta, 12 odsto cijene ide u ruke proizvođača, dok prodavcima ostane osam odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније