Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 11. 2014. 20:41   >>  20:39

OGRANIČITI SLOBODU KRETANJA

Kameron: Radikalno protiv migracija

Britanski premijer Dejvid Kameron predložio je radikalne mere za smanjenje migracije iz Evropske unije, ističući da sloboda kretanja u Evropi nije "neograničeno pravo".

Kako je javio Bi-Bi-Si, među mjerama koje je naveo Dejvid Kameron je predlog da radni imigranti tek poslije četiri godine rada mogu da pretenduju na različite vrste socijalnih olakšica, kao što su poreske, dječji dodaci ili jeftini socijalni stanovi. 

 

 

Stranci koji su već u Velikoj Britaniji, a nijesu našli posao u roku od pola godine, bili bi deportovani.

"Ukoliko tražilac posla iz EU nije našao zaposljenje u roku od šest mjeseci, od njega će se tražiti da ode", rekao je Kameron, dodajući da sloboda kretanja unutar Evrope nije "neograničeno pravo", prenosi Asošijeted pres.

Osim toga, migranti bi morali da imaju zvaničnu ponudu za posao prije nego što uđu u zemlju, bila bi ograničena prava dovođenja članova porodice u Veliku Britaniju, ne bi se isplaćivali dodaci za djecu imigranata ako ona žive u drugoj zemlji.

Takođe, bila bi ubrzana deportacija osuđenih kriminalaca i na duže zabranjen ponovni ulazak prosjacima i prevarantima protjeranim iz Velike Britanije, a bio bi onemogućen rad državljanima novoprimljenih zemalja Unije dok se njihove ekonomije ne približe privredama drugih članica.

Kameron je rekao da Velika Britanija mnogo duguje useljenicima, da je ponosan na "multirasni" karakter savremene Britanije, ali da migracija treba da bude stavljena pod pravednu kontrolu.

Asošijeted pres podsjeća da je pitanje migranata postalo izuzetno zaoštreno i da je desničarska Partija nezavisnosti Velike Britanije (UKIP) osvojila podršku pozivima da se migracija obuzda i napusti EU, koja omogućava građanima svojih 28 članica da žive i rade širom tog saveza.

Kameron je ranije najavio da će u slučaju pobjede na izborima u maju naredne godine, održati referendum o daljem ostanku Velike Britanije u EU 2017. godine.

"Ukoliko ne bude sluha za naše zabrinutosti i ne uspijemo da poboljšamo naše odnose sa EU, tada, naravno ništa ne isključujem. Međutim, uvjeren sam da uz dobru volju i razumijevanje možemo postići uspjeh", rekao je Kameron.

Kameron je kao primjer naveo da radni migranti sa dvoje djece trenutno dobijaju 700 funti mjesečno pomoći od države, što je dva puta više nego u Njemačkoj i tri puta više nego u Francuskoj.

"Nije ni čudo da toliko ljudi želi da dođe u Veliku Britaniju", rekao je Kameron.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније