Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 03. 2013. 13:20 >> 13:24
4

OBJAVLJEN PLAN NAPADA

FOTO: Stanje u Sjevernoj Koreji izmiče kontroli

Iz Pjongjanga stiže nova doza ratoborne retorike, objavljena je i fotografija Kim Jong-una kako vojsci naređuje pripremu za napad, a iza njega se vidi karta s "planom napada" na Ameriku. Rusija upozorava da je stanje vrlo opasno.

Državni sjevernokorejski mediji s ponoćnog sastanka Kima s vojnim vrhom objavili su fotografiju na kojoj vođa potpisuje pomenutu naredbu, a iza njega se vidi karta svijeta s iscrtanim planom napada na SAD. Na karti to jasno na korejskom jeziku i piše - "Plan napada strateških snaga na američko kopno".

"On je potpisao plan tehničkih priprema strateških raketa vojske Sjeverne Koreje, komandujući da budu pripravne za lansiranje kako bi se u svakom trenutku mogla napasti teritorija SAD-a, njene vojne baze u područjima operativnih djelovanja na Pacifiku, uključujući Havaje i Guam, kao i one u Južnoj Koreji', objavila je već nadaleko poznata voditeljica državne televizije.

Nekoliko sati prije sastanka vojnog vrha, u centru Pjongjanga na Trgu Kim il-Sunga organizovana je 90-minutna vojna parada u znak podrške Kimu, uz niz antiameričkih poruka poput "Smrt američkim imperijalistima" i 'Pomešćemo američkog agresora".

Američki ministar obrane Čak Hegel juče je rekao da bi Pjongjangu bilo bolje da shvati kako je "to što čini vrlo opasno". Istakao je da Amerika sve prijetnje uzima prilično ozbiljno.

Kina je kao jedini preostali Kimov saveznik pozvala na suzdržanost i smirivanje napetosti na korejskom poluostrvu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je upozorio da je stanje u Sjevernoj Koreji izuzetno opasno i da bi povećana vojna aktivnost na tom području mogla izmaći kontroli.

"Zabrinuti smo jer se, uprkos primjerenoj kolektivnoj reakciji Savjeta bezbjednosti UN-a, oko Sjeverne Koreje vojne aktivnosti pojačavaju. Ova bi situacija lako mogla izmaći kontroli", bio je jasan Lavrov.

Inače, "nevidljivi" bombarderi, koji su izveli vježbu iznad Južne Koreje, važan su dio obrane SAD-a. Prvi su put korišćeni u Srbiji, a potom i u Afganistanu i Libiji. Amerikanci su njihovim preletima poslali poruku režimu u Pjongjangu, koji je istupio iz sporazuma o primirju s Južnom Korejom i prekinuo sve telefonske veze.

"Ministri odbrana Južne Koreje i SAD-a složili su se da će snažno uzvratiti na svaku provokaciju Sjeverne Koreje, kao i da Pjongjang mora da zna da je odgovoran za sve posljedice", kazao je Kim Min-Seok, portparol južnokorejskog ministarstva obrane.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније