Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 03. 2013. 19:04   >>  19:04

ISTOČNA GALERIJA

Djelovi Berlinskog zida sklonjeni

Djelovi Berlinskog zida poznati kao Istočna galerija uklonjeni da bi se oslobodio prostor za izgradnju solitera. Planovi da se uklone djelovi Galerije duge 1,3 kilometara izazvali su proteste i optužbe da investitori žrtvuju istoriju za profit.

Uklonjeni su djelovi Berlinskog zida poznati kao Istočna galerija, kako bi se oslobodio prostor za predviđeni građevinski projekat.

Radnici su, uz podršku oko 250 policajaca, uklonili djelove zida uprkos protestima i zahtjevima da se ta lokacija sačuva.

 

Portparol policije rekao je za Asošiejted pres da nije bilo incidenata i da su radovi na uklanjanju četiri sekcije zida, dužine od po 1,2 metara, počeli u 5 ujutro. Time će se osloboditi prostor za pristupni put za izgradnju solitera sa luksuznim stanovima duž obližnje rijeke Špreje.

Planovi da se uklone djelovi Istočne galerije duge 1,3 kilometara izazvali su proteste i optužbe da investitori žrtvuju istoriju za profit. Taj dio zida postao je velika turistička atrakcija u njemačkom glavnom gradu.

Od 155 kilometara Zida koji je dijelio Berlin od 13. avgusta 1961. do 9. novembra 1989. godine ostala su još samo tri kilometra.

Najmanje 136 ljudi je poginulo pokušavajući, tokom 28 godina koliko je zid opstajao, da pređe tu granicu koja je dijelila komunistički istočni Berlin od zapadnog Berlina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније