Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 03. 2013. 23:35   >>  23:35

NOVI TRAG

Šal koji ukazuje da je Berezovski ubijen

„Boris Berezovski je zadavljen. Ili je to sam uradio, ili mu je neko pomogao. Ipak, ne verujem u samoubistvo. To nije bila obična smrt”, kaže za londonski „Gardijan” Nikolaj Gluškov, nekadašnji zamjenik direktora ruske aviokompanije „Aeroflot”, čovjek koji je svojevremeno i sam morao da bježi iz Rusije, nakon čega se slično Berezovskom skrasio u Velikoj Britaniji.Šal

Uzroci smrti jednog od najčuvenijih oligarha i jednog od prvih bogataša u postsovjetskoj Rusiji, koji je mogao da se pohvali kako je lično uticao da na vlast u najvećoj državi na svijetu dođu dvojica predsednika – Boris Jeljcin i Vladimir Putin – i dalje ostaju nerazjašnjeni.

Britanska policija tvrdi da nikakvih dokaza o fizičkom nasilju nad Berezovskim, ili o prisustvu neke treće osobe na mjestu događaja za sada nema. U to je mogla da se uvjeri i oligarhova bivša supruga Galina Bešarova kada je sa ljekarskom ekipom među prvima stigla u dom u kojem se odigrala drama. Ipak, zapazila je pored tijela preminulog jedan šal, i to saznanje otvorilo je priču o mogućem ubistvu. Dodajmo da je upravo Bešarova pri razvodu uspela da od Berezovskog izvuče od 260 do 360 miliona dolara.

Možda upravo zbog toga, mnogi prijatelji navode kako je Berezovski u posljednje vrijeme djelovao izrazito potišteno. Po drugima, uzrok lošeg stanja moglo bi da bude to što je nedavno izgubio sudski proces protiv bivšeg poslovnog partnera Romana Abramoviča, što ga je koštalo čak 5 milijardi dolara. Po trećoj verziji, ostarelog oligarha zahvatila je čežnja za domovinom, a povratak u Rusiju činio se previše komplikovanim.

Da priča o povratku ima smisla svjedoči i to što je Berezovski početkom godine uputio jedno lično pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, u kojem ga moli da mu omogući povratak u otadžbinu. Ko je Putinu predao ovo rukom pisano pismo niko ne zna, kao ni detalje njegove sadržine. Postoje tek priče o tome da je oligarh bio spreman svega da se odrekne ukoliko bi ruska država odustala od optužbi povodom njegovog nekadašnjeg poslovanja.

Britanski mediji podsećaju i da je u neposrednoj blizini Berezovskog u posljednjim godinama skončalo život nekoliko „uglednih izbjeglica” iz Rusije. Ukazuje se na neobičan kraj Litvinjenka, potom biznismena Aleksandra Perepiličnog, kao i nekadašnjeg poslovnog partnera Berezovskog – Badrija Patarkacišvilija. Šezdesetsedmogodišnji oligarh, kako se tvrdi, bio je prilično uznemiren i nikuda nije odlazio bez obezbjeđenja, u kojem je između ostalih, bilo i nekoliko bivših pripadnika izraelske službe Mosad.

Prema riječima novinara Mihaila Leontijeva, „da je htio da se ubije Berezovski bi, kao čovek zaljubljen u sebe, u najmanju ruku, ostavio neku bilješku, neko obraćanje javnosti”, prenosi Politika online.

„Za njega je najstrašnija bila pomisao da bi mogao da bude – zaboravljen”, dodaje Pavel Gusev, glavni i odgovorni urednik lista „Moskovski komsomolec”.

O pravom uzroku smrti Berezovskog znaće se tek kada bude okončana dodatna ekspertiza. A ista će biti obavljena u britanskom naučno-istraživačkom centru za nuklearno naoružanje, istom onom u kojem je svojevremeno ustanovljeno da je Aleksandar Litvinjenko otrovan radioaktivnim polonijumom-210.

Izvor: Politika online

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније