Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 03. 2013. 22:36 >> 22:37

LJUDSKA PRAVA

Ustavnovljena nagrada ,,Vaclav Havel"

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope i češke vlasti ustanovili su novu međunarodnu nagradu ,,Vaclav Havel“, koja će se dodjeljivati za zasluge u oblasti zaštite ljudskih prava, u čast bivšeg češkog predsjednika.

 

Nagrada ,,Vaclav Havel” koja će biti dodjeljivana u saradnji a Savjetom Evrope, Fondacijom Povelje 77 i bibliotekom Vaclav Havel, sastojaće se od 60 hiljada eura, diplome i medalje.

Nagrada “Vaclav Havel” će se dodjeljivati svake godine u oktobru, za ,,izuzetan doprinos građanskog društva na polju zaštite ljudskih prava”, pojedincima, nevladinim organizacijama i institucijama.

Dobitnike će određivati žiri koji će činiti predsjednik PSSE i još šest nezavisnih ličnosti.

,,Vaclav Havel je izuzetna i harizmatična osoba koja je značajno obilježila evropsku istoriju, simbol nekoga ko se borio za ljudska prava”, rekao je šef PSSE Žan-Klod Minjon na ceremoniji u Pragu.

Vaclav Havel, vođa ,,plišane revolucije”, kojom je u tadašnjoj Čehoslovačkoj 1989. godine srušen totalitarni komunistički režim, postao je predsjednik 1990.

Havel je, takođe, bio prvi predsjednik Češke Republike, od 1993. do 2003, pošto se Čehoslovačka mirno podijelila na Češku i Slovačku Republiku. Umro je u decembru 2011. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније