Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 10. 2014. 22:23   >>  22:21

SMANJEN BROJ

Kijev: Povlače se ruski vojnici

Vojni zvaničnici Ukrajine kažu da se smanjio broj ruskih vojnika na istoku zemlje gdje se vladine trupe bore s proruskim separatistima.

 

Rusko osoblje koje je bilo u poljskim logorima u Ukrajini se vraća u matične baze u Rusiji, rekao je u ponedjeljak portparol ukrajinske službe bezbjednosti, pukovnik Andrej Lisenko.

Moskva žestoko poriče da ima trupe u Ukrajini, ili da podržava separatističke snage u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk.

Lisenko je povlačenje opisao kao pozitivan proces, ali je rekao da plaćenici i dalje stižu u Ukrajinu iz južne Rusije, preko dijela granice koji je pod kontrolom pobunjenika.

Mada se prekid vatre, proglašen početkom septembra između ukrajinskih snaga i pobunjeničkih boraca, krši gotovo svakodnevno, ukupan obim borbi je od tada znatno manji.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je naredio da se hiljade vojnika rasporedjenih kraj granice Ukrajine, vrate u stalne baze. Portparol Kremlja je rekao da se radi o 17.600 vojnika koji treba da se vrate iz južnog regiona Rostov.

Povlačenje može da bude znak dobre volje uoči Putinovog putovanja u Milano u četvrtak, gdje bi trebalo da se sastane s predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom i liderima Evropske unije.

Kako sankcije EU i SAD protiv Rusije počinju da štete Rusiji, Moskva može da se nada da će povlačenje trupa ojačati šanse da zapadne zemlje ukinu sankcije, tumači agencija AP.

Ukrajina je protresla vojno rukovodstvo, te je u nedjelju Porošenko prihvatio ostavku ministra odbrane Valerija Heleteja kome će parlament postaviti zamjenu u utorak. To bi trebalo da bude komandant Nacionalne garde, Stepan Poltorak.

Heletej je kritikovan zbog toga što su pobunjenici, poslije izvjesnih uspjeha vladinih trupa, uspjeli da preokrenu odnos snaga i uz stalan priliv moćnog oružja nanijeli teške gubitke vladinim trupama, posebno tokom avgusta.

Pobunjeničke snage sada čvrsto drže dva ključna grada na istoku -Donjeck i Lugansk, i teritoriju duž granice Rusije sve do Azovskog mora. Ukrajinske trupe međutim i dalje drže veliki dio regiona Donjeck i Lugansk.

Novi ministar odbrane će morati da riješi problem nezadovoljstva u oružanim snagama. Nekoliko stotina regruta Nacionalne garde je u ponedjeljak uvečedomarširalo u uniformama do predsjedničke kancelarije, zahtjevajući da ih puste kućama.

Vojnici su rekli da su već služili 18 mjeseci, umjesto samo jedne godine, koliko određuje zakon.

Pošto se sukob na istoku razvlači, vlada se pored vojske i Nacionalne garde, oslanja i na dobrovoljce i regrute.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније