Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 10. 2014. 08:38 >> 08:36

39 MILIJARDI $

EU subvencioniše britansku nuklearku

Evropska komisija odobrila je da subvencioniše izgradnju nove atomske centrale u Velikoj Britaniji, a projekat će koštati 39 milijardi dolara.


Odbacujući protivljenje boraca za zaštitu životne sredine i ekonomista koji dovode u pitanje cijenu projekta, Evropska komisija je zaključila da subvencije za izgradnju i rad nuklearke “Hinkli Point” neće narušiti tržišnu konkurenciju.

Britanija će pružiti garancije za zajmove za izgradnju elektrane i tokom 35 godina kreditirati cijenu struje višu od tržišne, kako bi osigurala da se investicija isplati.

Radi se o projektu francuske kompanije EDF i grupe kineskih investitora, koji procjenjuju da će izgradnja koštati 25 milijardi dolara. Evropska komisija je ocijenila da će izgradnja koštati 39 milijardi, uz još 16 milijardi dolara za operativne troškove.

Odluka Evropske komisje je kontroverzna, jer Evropska unija želi da se koncentriše na obnovljive izvore energije, kao što su vjetar i solarna energija, ali je dobijanje dozvole za izgradnju dva reaktora u Hinkli Pointu bila vrhunski prioritet za britansku vladu, pošto želi da modernizuje nacionalnu proizvodnju struje, jer će narednih godina doći do zatvaranja starijih elektrana.

Organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis je ocijenila da se radi o "svjetskom rekordu u prodaji atomskoj industriji na štetu poreskih obveznika i životne sredine".

Apsolutno nema pravnog, moralnog ili ekološkog opravdanja za pretvaranje poreza u garantovani profit atomske kompanije, čije će jedino nasljeđe biti gomila radioaktivnog otpada, saopštio je Grinpis.

Nekoliko članica EU, uključujući Njemačku i Austriju, protive se novim nuklearnim projektima, pošto računaju na obnovljive izvore energije. Austrijska vlada je razmatrala ideju o podnošenju tužbe Evropskom sudu protiv Evropske komisije, kako bi bila poništena odluka o subvencijama Hinkli Pointu.

Evropska komisija je saopštila da njena odluka nije bila vezana za procjenu koristi od atomske energije, već na legalnosti konkretnih subvencija.

Nuklearni reaktori u Hinkli Pointu bi trebalo da počnu da rade 2023. godine i funkcionišu šest decenija, proizvodeći čak sedam odsto britanske energije, navode agencije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније