Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 02. 2013. 18:16   >>  18:18

ANKARA

Video: Dvoje mrtvih u napadu na ambasadu SAD

Turska policija sumnja da je bombaš koji je napao američku ambasadu u Ankari, pri čemu je ubio sebe i čuvara, pripadnik ljevičarske militante grupe.

Bombaš samoubica, muškarac u 30-tih godinama, u napadu je koristio plastični eksploziv. Vjeruje se da je neko vrijeme proveo u zatvoru zbog optužbi za veze sa  terorizmom i da je bio pripadnik Fronta za revolucionarno narodno oslobođenje (DHKP-C). Radi se o marksističko-lenjinističkoj grupi  koja je preuzela odgovornost za nekoliko bombaških napada na policijske stanice proteklih godina.

Turski ministar vanjskih poslova Muamer Guler je izjavio da se vjeruje da je napadač turski državljanin. Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad na američk u ambasadu.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je osudio napad i poručio da turske snage bezbjednosti vode istragu u vezi sa tim samoubilačkim aktom.

On je kazao da je to "napad na mir u Turskoj".

"Borba protiv terora mora biti sveobuhvatna. Ovaj napad je napad na tursku slobodu. Suprotstavićemo se jedinstveni. Bićemo jedno i otkriti počinioce", poručio je turski premijer.

Erdogan je kazao da je teror jedan od problema koji sprečavaju napredovanje i izgradnju turske države i društva u cjelini.

Stejt Departement je saopštio da blisko sarađuje sa turskim vlastima kako bi se otkrile sve okolnosti napada u kojem je teško povrijeđena jedna žena, a lakše dvojica čuvara.

Portparolka SD Viktorija Nuland eksploziju na kontrolnom punktu na ulazu u zgradu ambasade nazvala je "terorističkim napadom". Istovremeno, američki konzulat u Istanbulu pozvao je američke državljane da do daljnjeg ne dolaze u diplomatsko-konzularna predstavništva SAD u Turskoj.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније