Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 03. 2013. 08:24   >>  08:24

UN - KOSOVO

Danas sjednica Savjeta bezbjednosti UN-a o Kosovu

Sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će se raspravljati o redovnom izvještaju generalnog Ban Ki-muna o stanju na Kosovu, biće održana danas.

Srbiju će na sjednici predstavljati premijer Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN trebalo je prvobitno da bude održana 22. februara, ali je zbog nastavka dijaloga između Beograda i Prištine pomjerena za mjesec. 

KI-mun je u redovnom tromjesečnom izvještaju o Kosovu istakao da je u prethodnom periodu postignut značajan korak naprijed podizanjem dijaloga Beograda i Prištine na viši politički nivo, ali je kosovske vlasti pozvao da odlučno reaguju na izražavanje netrpeljivosti prema Srbima, poput incidenta tokom proslave pravoslavnog Božića.

Generalni sekretar UN istakao je da, iako postoje još mnoga neriješena teška pitanja, obnavljanje pregovora predstavlja snažan signal da se obje strane zalažu za miran dijalog i prevazilaženje tereta prošlog sukoba.

Kada je riječ o situaciji u sjevernoj Mitrovici, on je istakao da je potrebno koordinisano djelovanje i pažnja, kako bi se sva teška pitanja riješila dobronamjerno i tako izbjegle dalje tenzije.

Ban je ukazao, da su, pored političkog procesa na visokom nivou, važni i održivi napori da se unaprijedi pomirenje i poveća povjerenje među zajednicama na Kosovu. 

Sedma runda dijaloga Beograda i Prištine, održana u srijedu u Briselu, završena je bez dogovora, mada je zajednički utisak Dačića, kosovskog premijera Hašima Tačija i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton bio da je napredak postignut, i da se sa optimizmom može očekivati nastavak dijaloga, zakazan za 2. april.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније