Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 03. 2013. 20:41 >> 20:41

NEMA MIRA

Mediji: Ubijen vjerski vođa blizak Asadu

Sunitski vjerski vođa Mohamed al Buti, blizak sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu ubijen je danas u napadu bombaša samoubice na džamiju u Damasku, javila je sirijska televizija.

Očevici, pak, tvrde da je minobacačka granata eksplodirala u blizini kancelarija vladajuće političke stranke. U napadu je stradalo još najmanje 15 ljudi, a desetine ranjeno, navode aktivisti Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Buti, koji je imao preko 90 godina, bio je vrlo blizak predsjedniku Sirije i bio je imam džamije Umajad u Damasku.

Televizija Al-Ihbarija prikazala je stravične snimke iz džamije, gdje su desetine beživotnih tijela ležala na podu.

Prema izvještaju te televizije, bombaš samoubica ušao je u tu džamiju i aktivirao eksploziv, prenosi Al Jazeera Balkans.

Buti je bio najviši prorežimski sunitski vjerski vođa u Siriji, a njegova obraćanja vjernicima tokom molitve petkom često su bila emitovana na državnoj televiziji.

Bouti je podržavao Asadov režim i u svojim obraćanjima osuđivao opoziciju i pozivao na poslušnost predsjedniku.   

Ranije danas, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun saopštio je da će svjetska organizacija pokrenuti istragu o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

Ova zemlja zatražila je sprovođenje istrage nakon napada pobunjenika blizu sjevernog grada Alepa.

Sirijska opozicija demantuje ove optužbe.

Čelnik svjetske organizacije dodao je da istraga treba da počne  što je prije moguće i da je u pitanju jedna očigledno teška misija.

U utorak je Damask saopštio prvi put da je naoružana opozicija upotrijebila hemijsko oružje blizu Alepa, i da je u napadu poginulo 25, a teško ranjeno 110 ljudi.

Sirijski pobunjenici su demantovali optužbe vlasti i naveli da je vojska Sirije upotrijebila raketu tipa Skad sa bojnim otrovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније