Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 03. 2013. 16:51   >>  16:52

OBJAVLJENO U KNJIZI

Istraživači: Ahmadinedžad umalo ubijen 2006.

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad zamalo nije ubijen 2006. tokom njegovog boravka u Njujorku za vrijeme zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, objavila je „Russia today“.

U nedavno knjizi Marka Embajndera i D. B .Grejdija „Dubina države: Unutar vladine tajne industrije” navodi se da je jedan od agenata američke Tajne službe greškom zamalo hicem iz sačmarice nije pogodio iranskog predsjednika.

Kako se navodi u knjizi, agent je podešavao sačmaricu, postavljenu sa strane vozila iz pratnje tadašnjeg američkog predsjednika Džordža Buša, kada je oružje iznenada opalilo, a metak ispaljen u pravcu Ahmadinedžada.

Embajnder je pisac i nekadašnji dopisnik iz Bijele kuće, dok je Grejdi vojni veteran i pisac.

„Agent američke Tajne službe nesrećnim slučajem ispalio je hitac iz sačmarice u trentuku kada je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ulazio u auto iz svog konvoja vozila kod hotela “Interkontinental”. Kada je hitac ispaljen, svi su zastali. Iranci su gledali ka nama, mi u njih. Agent je krenuo da se izvinjava i Ahmadinedžad se samo okrenuo i ušao u automobil“, prisjećao se neimenovani zvaničnik.

Vašingtonu je bilo čudno što iranci nijesu reagovali i očekivali su da Teheran optuži Biujelu kuću za pokušaj atentata i da izazove osude tokom Skupštine UN. Međutim, Ahmadinedžad nikad nije pominjao incident.

Bušova administracija, koja je u tom momentu tražila rješenja za nuklearni program Teherana, je, prema navodima u knjizi, incident odmah „gurnula pod tepih“.

Iranski nuklearni program prepreka je u odnosima Teherana i Vašingtona. Obamina administracija pokušava ekonomskim sankcijama da spriječi razvoj iranskog programa, dok Ahmadinedžad uporno tvrdi da se program razvija u civilne svrhe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније