Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 03. 2013. 21:31 >> 21:22

SAD - IZRAEL

Obama: Nastavak bliske saradnje s Izraelom

Američki predsjednik Barak Obama poručio da su otvorene sve opcije protiv Irana ako diplomatija propadne.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je da će blisko sarađivati s Izraelom i učiniti sve što je potrebno da spriječi Iran u razvoju nuklearnog oružja.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalemu, Obama je rekao da Sjedinjene Američke Države "preferiraju da diplomatski riješe pitanje Irana", ali i dodao da su "sve opcije na stolu" ako diplomatski napori propadnu.

Netanjahu je rekao kako je "sasvim uvjeren" da je Obama posvećen sprječavanju Irana da razvije nuklearno oružje.

Tokom svoje prve službene posjete Izraelu, američki predsjednik osvrnuo se i na spor Izraela i Palestine, te rat u Siriji.

"Razgovarali smo i o tome kako ići naprijed ka rješenju sa dvije države između Izraelaca i Palestinaca. Sjutra ću se sastati sa predsjednikom Abasom i nakon toga ću iznijeti više detalja o ovoj temi, u govoru u kojem ću se obratiti izraelskom narodu", rekao je Obama.

"Za sada, dozvolite mi da ponovim da centralni element trajnog mira mora biti sigurna, snažna jevrejska država, u kojoj će biti osigurani izraelski bezbjednosni interesi, zajedno sa suverenom i nezavisnom palestinskom državom."

Obama je dodao da će Izrael i SAD započeti pregovore o nastavku pružanja vojne pomoći Izraelu nakon 2017, uprkos budžetskim rezovima.

Govoreći o Siriji, Obama je upozorio režim u Damasku da će odgovarati za eventualno korištenje hemijskog oružja protiv civila, te da bi takav potez mogao izazvati međunarodni odgovor.

On je rekao da bi korištenje hemijskog oružja protiv sirijskog naroda bilo "ozbiljna i tragična greška" i da bi se nakon toga "promijenila pravila igre".

(Al Džazira)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније