Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 01. 2013. 21:30 >> 21:46

NAPETO NA BLISKOM ISTOKU

Iran prijeti Tel Avivu

Sirijska vojska tvrdi da je Izrael izveo vazdušni napad na tu zemlju. Ali, demantovali su izvještaje da su pogođeni kamioni puni oružja. Dvije osobe su ubijene u napadu, a pet je ranjeno.

Libanski bezbjednosni izvori, zapadne diplomate i sirijski pobunjenici potvrdili su da je pogođen konvoj pun oružja blizu libanske granice. Napad je izveden jer se izraelske vlasti boje da bi sirijski projektili i hemijsko oružje mogli da dođu u ruke Hezbolaha. Izrael i SAD su odbili da komentarišu incident.

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi osudio je izraelsko bombardovanje. Taj agresivni čin ide u istom smjeru kao i politika Zapada i politika cionista kako bi se u drugi plan stavio uspjeh sirijskog naroda i vlade, koji žele da vrate sigurnost u zemlji, kazao je Akbar. Njegov zamjenik Amir Abdolahian izjavio je da će napad na Siriju imati „ozbiljne posljedice za izraelski grad Tel Aviv“, piše londonski Gardijan.

Moskva je duboko zabrinuta zbog izvještaja o izraelskim vazdušnim udarima na sirijsku teritoriju, prenose agencije. Ako ta infromacija bude potvrđena, znači da je riječ o neisprovociranim napadima na teritoriju suverene države kojima se grubo krši Povelja UN i koji su neprihvatljivi bez obzira na motive, saopštilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. Ponovo pozivamo na prekid nasilja u Siriji, nedopuštanje miješanja spolja i pokretanje svesirijskog dijaloga na osnovu ženevskih sporazuma od 30. Juna prošle godine.

Inače, najmanje 21 pobunjenik i 26 vladinih vojnika je ubijeno za manje od 48 sati u sukobima za zauzimanje položaja u pokrajini Idlebu, na sjeverozapadu Sirije, izvijestio je u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Velika zona pokrajine Idleba, koja graniči sa Turskom, izmiče kontroli vojske. U Homsu traje raketiranje četvrti Kalidije, koja je duže od šest mjeseci pod opsadom vojske. Sedam pobunjenika je poginulo u bombardovanjima i sukobima oko tog grada koji aktivisti nazivaju 'prijestonicom revolucije'.

Za gotovo dvije godine u Siriji je, prema podacima UN, poginulo više od 60.000 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније