Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 03. 2013. 22:03 >> 21:53

SPOR OKO FOKLANDA

Kiršner tražila posredovanje pape

Argentinska predsjednica Kristina Fernandez Kiršner izjavila je danas da je zatražila od pape Franja da intervenše u foklandskom sporu između njene zemlje i Velike Britanije.

Tokom posjete Vatikanu, Fernandez je izjavila da je zatražila od pape da promoviše dijalog između dvije strane, prenio je BBC. Argentinski papa Franjo izabran je prošle sedmice, a misa na kojoj će biti zvanično inaugurisan biće održana u utorak.

On je ranije izjavljivao da Foklandska ostrva, britanska prekomorska teritorija, pripadaju Argentini.

Prije nego što je kardinal Horhe Mario Bergoljo izabran za Papu, 76-godišnji nadbiskup Buenos Airesa, imao je napete odnose sa Fernandez, njenim pokojnim suprugom i prethodnikom na položaju predsjednika države, Nestorom Kiršnerom.

"Zatražila sam njegovu intervenciju kako bismo izbjegli probleme koji bi mogli nastati iz militarizacije Velike Britanije na južnom Atlantiku", izjavila je Fernandez novinarima, nakon sastanka s papom koji je trajao dvadesetrak minuta.

"Mi želimo dijalog i to je razlog zašto smo tražili od pape da interveniše da bi dijalog bio što uspješniji", kazala je ona.

Na referendumu održanom prije nedjelju dana, stanovnici Foklandskih ostrva velikom većinom su glasali da ostanu britanska prekomorska teritorija.

Argentinska predsjednica prvi je šef države koga je primio novi papa. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније