Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 03. 2013. 21:06   >>  20:56

KRIZA

Kiparske banke zatvorene do četvrtka

Kiparske banke ostaće zatvorene do četvrtka, rekao je danas zvaničnik Centralne banke u Nikoziji. Na Kipru je danas bio neradni dan, takjo da banke ne rade več od subote, kada su evropski funkcioneri sklopili dogovor o novom planu finansijske pomoći.

Razlog zatvaranja banaka je strah da bi klijenti mogli masovno da podignu novac sa svojih računa, nakon najavljenog poreza na depozite nametnutog u okviru dogovora o kreditu pomoći, koga je Evropska Unija odobrila Kipru.

Kiparski ministar finansija Mihalis Saris i guverner centralne banke Panikos Demetriades izjavili su da pokušavaju da pronađu novu formulu koja bi izuzela vlasnike malih štednih depozita od poreza predloženog u sklopu evropskog paketa pomoći.

Jedan od zvaničnika EU je rekao da će ministri finansija eurozone čim kiparski parlament donese odluku o porezima, održati telefonsku konferenciju da bi razmotrili predložene izmjene kontroverznog poreza na depozite, koji je dio dogovora o spasu prezaduženog Kipra.

U zamjenu za prijeko potrebnih deset milijardi eura kredita, najmanjoj članici EU, Kipru je nametnut porez na sve depozite u domaćim bankama.

Predviđeno je da depoziti na kojima se nalazi više od 100.000 eura budu oporezovani stopom od 9,9 odsto, a oni na kojima se nalaze manje sume sa 6,75 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније