Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 03. 2013. 08:45   >>  08:42

KINA

Nakon predsjednika, Kina dobila i novog premijera

Kineski parlament izabrao je danas Li Kećijanga za premijera, dan nakon imenovanja Si Đinpinga za predsednika, čime je završena tranzicija vlasti i imenovanje novog kineskog rukovodstva koje će voditi zemlju u narednih 10 godina.

"Objavljujem da je drug Li Kećijang izabran za premijera Narodne Republike Kine", kazao je potpredsednik parlamenta Jan Đunći, pred prisutnih 3.000 delegata na skupštinskoj sednici koju je televizija direktno prenosila.

Izborom novog dvojca na čelu Kine formalno je dovršena tranzicija vlasti i izbor novog kineskog rukovodstva koji su započeti u novembru prošle godine.

Li (57), koji se smatra dobrim poznavaocem ekonomije, dobio je 99,69 odsto glasova prisutnih delegata, dok je prethodnog dana novi predsednik izabran za 99,86 odsto glasova.

Li, koji je na mestu premijera zamenio Ven Điabaoa, drugi je po rangu čovek u Stalnom komitetu Politbiroa Komunističke partije, najvišeg pollitičkog tela u Kini.

Novi premijer obećao je da će raditi na smanjenju jaza između bogatih i siromašnih i zaštiti životne sredine.

Za potpredsednika Kine u četvrtak je izabran Li Juančao, koji važi za reformatora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније