Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 06. 2014. 10:33 >> 10:33
1

ASIANA AIRLINES

Ovo su posljednji minuti Boinga 777

Istraga dramatičnog pada aviona kompanije “Asiana Airlines”, koji je u julu prošle godine silovito tresnuo u pistu međunarodnog aerodroma u San Francisku, bliži se kraju, a šef američkog Nacionalnog odbora za sigurnost prometa (NTSB) Kris Hart tvrdi da je glavni uzrok pada pretjerano oslanjanje posade na automatizovane sisteme u Boingu 777.

 



Avion je, kao što je vidljivo iz nekoliko snimaka koje su se pojavile u javnosti, udario u nasip na samom početku piste, koja je sagrađena u morskom zalivu, a zatim je izgubio let te se nakon što je došao u dodir s tlom, odbio u vayduh, okrenuo i ponovno prizemljio. Ubrzo je izbio požar, ali velika većina putnika uspjela je da se spasi i preživi, prenosi "Jutranji.hr".

Poginule su tri osobe, uključujući i djevojčicu koju je pregazilo vatrogasno vozilo koje je stiglo na intervenciju. Bila je to prva smrtonosna avionska nesreća u Americi u kojoj je učestvovala letjelica neke velike prevozničke kompanije u pet godina.

Tokom sastanka u NTSB-u u utorak, na kojem stručnjaci odlučuju o izgledu konačnog izvještaja o istrazi, vršilac dužnosti direktora NTSB-a Kris Hart rekao je da posada korejske kompanije nije u potpunosti razumjela kako funkcionišu automatiziovani sistemi Boinga 777, no da su se s problemima na koje su naišli suočavale i druge posade u drugim kompanijama.

“U njihovim naporima da nadomjeste nepouzdanost ljudskog upravljanja, kreatori automatizovanih sistema su nehotično stvorili prostor za greške potpuno novog tipa, koje mogu biti ozbiljnije od onih koje su nastojali izbjeći”, rekao je Hart, čije riječi u utorak prenosi BBC.

U “Asiana Airlinesu” su priznali da posada nije pratila i održavala stabilnu brzinu aviona, što je u konačnici i uzrokovalo nesreću. Vjerovali su, kaže se, da će se za brzinu pobrinuti jedan od automatizovanih sistema. No, taj je sistem pilot ranije tokom leta isključio.

NTSB je u utorak objavio i animaciju na kojoj su prikazani posljednji minuti kobnog leta, uz podrobno objašnjenje svakog događaja, a na kraju se može vidjeti i snimak samoga pada.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније