Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Buka ]

11. 06. 2014. 11:27 >> 11:28

NOVI PROJEKAT

Francuzi plaćaju dolazak na posao biciklom

Projektu Vlade Francuske, da se radnicima koji na posao dolazi na biciklom plaćaju troškovi, odazvalo se 19 preduzeća.

 

Od drugog juna pa u narednih šest mjeseci ova francuska preduzeća plaćaće 25 centi po pređenom kilometru biciklom do posla svojim zaposlenima, prenio je list "Čalanž".

To znači da će neko ko živi na oko pet kilometara od posla svakog mjeseca dobiti po 50 do 60 eura "na platu" zbog dvotočkaša.

Mjera je donijeta kako bi se ispravila nepravda jer su firme do sada samo plaćale troškove prevoza zaposlenima koji idu na posao automobilom ili javnim prevozom. Biciklisti su bili izuzeti od nadoknade.

Ovaj pilot projekat je pokrenulo francusko Ministarstvo saobraćaja u martu ove godine kako bi pokušali da smanje broj vozila i povećaju broj ljudi koji koriste bicikl kao prevozno sredstvo.

Projekt obuhvata ukupno 25 mjera za podsticanje biciklizma i pješačenja, među kojima je i plaćanje zaposlenima neoporezovanih 0,25 evra po pređenom kilometru.

Vladina komisija za koordinaciju razvoja vožnje bicikla vjeruje da će se tom mjerom broj onih koji na posao putuju biciklom povećati za 50 odsto.

Državu će ova mjera koštati oko 109 miliona eura, ali pristalice ovog projekta smatraju da će, kada se uzme u obzir šira socioekonomska analiza, uključujući i uštede u zdravstvu, Francuska na kraju biti na dobitku, a njeni stanovnici zdraviji i zadovoljniji.

Smanjenje subvencija na vožnju automobilima i uvođenje podsticaja za vožnju biciklom pružaju jednaku šansu ljudima koji u Francuskoj koriste različita prevozna sredstva. U Holandiji ih je 25 odsto, u Belgiji i Njemačkoj devet, a u Francuskoj samo 2,4 odsto.

Više bicikala i manje automobila pomaže i u rješavanju problema saobraćajnih zagušenja, zagađenja i poboljšanju javnoga zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније