Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

10. 04. 2024. 14:36 >> 14:36
Čitaj mi:

POD PRITISKOM PROPISA

BBC u Indiji dijeli se na dvije kompanije

Britanski javni servis BBC javio je da je restrukturirao svoju najveću inostranu redakciju u Indiji, gdje je pogođen regulatornim propisima indijskih vlasti poslije emitovanja kontroverznog dokumentarnog filma o premijeru Narendri Modiju.

Kako javlja BBC, on će od danas u Indiji biti podijeljen na dva dijela, u nastojanju da ispuni indijske propise o stranim investicijama.

Britanska javna radio-televizija zadržava vijesti, a izdvaja produkcionu kompaniju u Indiji koja će raditi nezavisno od BBC-ija, s tim što će joj ta korporacija biti glavni klijent.

BBC će zadržati svoj tim koji prikuplja vijesti u Indiji za svoje digitalne, televizijske i radio programe na engleskom sa sjedištem u Londonu.

Nova nezavisna kompanija u indijskom vlasništvu Kolektiv Njuzrum (Collective Newsroom) proizvodiće sadržaj za šest drugih servisa BBC-ija na indijskim jezicima.

Ta podjela koja zvanično stupa na snagu danas, dozvoliće toj radio-televiziji da nastavi da izvještava i proizvodi vijesti u Indiji, ali će biti usklađena sa indijskim zakonom pošto su vlasti dovele u pitanje ispunjavanje poreskih obaveza i propisa o vlasničkoj strukturi poslije emitovanja filma o Modiju.

"BBC je prvi put u svojoj istoriji predao sadržaj spoljnoj kompaniji koju su formirali zaposleni", rekao je jedan od novinara korporacije, koji nije želio da mu se navede ime.

Novom medijskom kompanijom, Kolektiv njuzrum, upravljaće i vodiće je indijski BBC novinari koji napuštaju korporaciju i koji će obezbjeđivati vijesti i druge programe po ugovoru o uslugama sa britanskom medijskom kućom koja emituje na engleskom, kao njen glavni poslovni partner.

"Sada imamo BBC kao našeg prvog i glavnog klijenta", rekla je generalna direktorka Kolektiv Njuzruma Rupa Džha.

Prije podjele. britanska televizija imala je oko 300 novinara u Indiji, od kojih će njih oko 80 nastaviti da radi direktno za BBC-ijevu redakciju vijesti, kojom će se upravljati iz Londona.

Indijski poreski zvaničnici su u februaru prošle godine sproveli trodnevnu pretragu BBC-ijevih prostorija u Nju Delhiju i Mumbaju, ubrzo pošto je u Indiji emitovan dvodjelni dokumentarni film "Pitanje Modi", o djelovanju hinduističkog nacionalističkog premijera tokom pobune u Gudžaratu 2002. godine, kada je ubijeno više od 1.000 ljudi, uglavnom muslimana, i kada je on bio glavni zvaničnik te zapadne indijske države.

Indijska vlada je odbacila film kao propagandu i blokirala njegov onlajn striming u Indiji, mada su ga neki Indijci gledali preko VPN-a.

U aprilu prošle godine indijska agencija za finansijski kriminal pokrenula je istragu BBC-ija. Prema ljudima upoznatim sa tim slučajem, zvaničnici su ispitivali praksu vođenja knjiga i da li se kompanija držala ograničenja od 26 odsto stranog vlasništva u medijskim kompanijama koje je indijska vlada uvela 2021.

Džonatan Manro, zamjenik direktora za BBC Njuz, odbio je da komentariše istragu o porezu, ali je rekao da će BBC svuda u svijetu platiti svaki pravno obavezujući porez, i da je posao BBC-ija da ispravi problem gdje god da on postoji, bilo da je suviše mnogo ili suviše malo plaćeno.

On je rekao da će, kada se ozvaniči podjela BBC-ija, ta medijska kuća podnijeti zahtjev da preuzme udio od manje od 26 odsto u novoodvojenoj medijskoj kompaniji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније