Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Bete [ R.B. ]

09. 04. 2024. 15:24 >> 15:23

NAREDNE GODINE

Sljedeće pomračenje Sunca biće vidljivo i u Evropi

Stotine miliona ljudi u Meksiku, SAD i Kanadi su gledale u nebo tokom pomračenja Sunca u ponedjeljak koje je negdje bilo potpuno, nekoliko minuta skoro potpunog mraka usred dana, a većina je vidjela samo djelimično pomračenje - manji ili veći sumrak.

Mnogi pomračenje nijesu pošteno ni vidjeli jer su satima bili zaglavljeni u kilometarskim kolonama automobila, dok su putovali do mjesta gdje su željeli da ga gledaju "na miru".

Dok je sjenka Mjeseca nešto više od četiri minuta prekrivala Sunce, srećnici su umesto plavog dnevnog neba videli crno, noćno, pojavile su se i jače zvijezde. Psi su zavijali, žabe kreketale, neki posmatrači su i plakali od uzbuđenja, a za neke je dan pomračenja bio i - dan vjenčanja.

Bila je to najveća publika pomračenja na američkom kontinentu ikada do sada, sa nekoliko stotina miliona ljudi. Sljedeće pomračenje od obale do obale tog kontinenta biće tek za 21 godinu, te su mnogi htjeli da vide upravo ovo.

Ipak pomračenja Sunca nijesu rijetka i naredno će 2. oktobra biti vidljivo na jugu Sjeverne Amerike, u većem dijelu Južne Amerike, na Tihom i Atlantskom okeanu, na Antarktiku.

Iduće, 2025. godine pomračenje Sunca, doduše djelimično, "na programu" je 29. marta u Evropi, na sjeveru Azije, u Sjevernoj i Zapadnoj Africi, u većem dijelu Sjeverne Amerike, na sjeveru Južne Amerike, na Atlantskom okleanu i na Arktiku.

Potom će 21. septembra djelimično pomračenje Sunca biti vidljivo na jugu Australija, na Tihom i Atlantskom okeanu i ponovo na Antarktiku.

Pomračenja Sunca, u raznim djelovima svijeta, biće naravno vidljivo i svih narednih godina, a datumi i mjesta za narednu deceniju su objavljeni na sajtu timeanddate.com.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније