Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

14. 03. 2024. 18:08 >> 18:08

BRIGA O MENTALNOM ZDRAVLJU

Hrvatska nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja

Ministarstvo zdravlja Hrvatske najavilo je da nakon 30 godina vraća psihologe u domove zdravlja, a u saradnji s Ministarstvom nauke osniva mrežu timova za brigu o mentalnom zdravlju učenika i studenata.

Iz Ministarstva naglašavaju da je program osnaživanja mentalnog zdravlja reformski predkorak uvođenju posebnih dispanzera, savjetovališta i mobilnih timova u sklopu domova zdravlja.

Time se, ističu, obezbjeđuje podrška stručnjaka bez uputa u domovima zdravlja kao nosiocima postojećeg programa, ali i budućih dispanzera za mentalno zdravlje i mobilnih timova, a koji će se uspostaviti skorašnjim donošenjem nove Mreže javne zdravstvene službe.

Ministar je naglasio da će timovi koji će brinuti o mentalnom zdravlju učenika i studenata, biti mobilni i sprovodiće preventivne aktivnosti kroz pravovremeno prepoznavanje problema i olakšavanje „prvog koraka“ učenicima i studentima u dobijanju potrebne pomoći.

Rekao je i da su u sklopu programa podržali uspostavljanje dječje, adolescentne i forenzičke psihijatrije u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr Ivan Barbot“ u Popovači, koja je time postala bolnička ustanova na nacionalnom nivou za liječenje hronično oboljelih pacijenata dječjeg uzrasta.

Ministarstvo je bolnici obezbijedilo 5,5 miliona eura za projekte adaptacije i opremanja bolničkih kapaciteta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније