Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RSE ]

13. 03. 2024. 18:01 >> 18:07
Čitaj mi:

KONGRES ODOBRIO, Konačna odluka na Senatu

TikTok da se odvoji od kineskog vlasnika ili će biti zabranjen u SAD

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je velikom većinom odobrio predlog zakona koji bi primorao mrežu TikTok da se odvoji od svog kineskog vlasnika ili će biti zabranjena u SAD.

Predlog zakona je veliki udarac aplikaciju za razmjenu videa, čija je popularnost povećana širom svijeta, istovremeno izazivajući nervozu zbog toga što je u vlasništvu kineske kompanije i potencijalne potčinjenosti Komunističkoj partiji u Pekingu.

Poslanici Predstavničkog doma usvojili su predlog sa 352 glasa za i 65 protiv, u rijetkom trenutku jedinstva u politički podijeljenom Vašingtonu.

"Današnje dvopartijsko glasanje pokazuje protivljenje Kongresa pokušajima komunističke Kine da špijunira i manipuliše Amerikancima, i naznači našu riješenost da odvratimo svoje neprijatelje", rekao je posle glasanja predsjedavajući Predstavničkog doma republikanac Majk Džonson.

On je pozvao Senat da usvoji zakon i pošalje ga predsjedniku Džou Bajdenu da ga potpiše.

Iako je Bijela kuća saopštila da će Bajden potpisati predlog pod nazivom "Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici", sudbina zakona je neizvjesna u Senatu, gdje se neki ključni senatori plaše da naprave tako drastičan potez protiv aplikacije koja ima 170 miliona korisnika u SAD.

Portparol TikToka u saopštenju je izrazio nadu da će "Senat razmotriti činjenice, saslušati svoje birače i shvatiti uticaj na ekonomiju, sedam miliona malih preduzeća i 170 miliona Amerikanaca koji koriste naše usluge".

Mjera, koja je dobila na zamahu u posljednjih nekoliko dana, zahtijeva od TikTokove matične kompanije Bajtdens (ByteDance) da proda aplikaciju u roku od 180 dana ili će joj biti zabranjen pristup Epl (Apple) i Gugl (Google) prodavnicama aplikacija u SAD.

Takođe daje ovlašćenje predsjedniku da odredi druge aplikacije kao prijetnju po nacionalnu bezbjednost ako su pod kontrolom zemlje koja se smatra neprijateljskom prema SAD.

Kina je upozorila da će se taj potez negativno uticati na SAD.

"Iako Sjedinjene Države nikada nisu pronašle dokaze da TikTok ugrožava nacionalnu bezbjednost SAD, one nisu prestale da potiskuju TikTok", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, navodeći da je riječ o "nasilničkom ponašanju".

Republikanski poslanici glasali su za zakon, u neobičnom činu prkosa bivšem predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) koji je u zaokretu od ranijeg stava, u ponedjeljak rekao da je protiv zabrane, uglavnom zato što bi to ojačalo Metu, vlasnika Instagrama i Fejsbuka (Faceebook), koje je nazvao "neprijateljom naroda".

Kada je bio predsjednik, Tramp je pokušao da preuzme kontrolu nad Tiktokom od Bajtdensa, ali su ga američki sudovi blokirali.

Predlog o zakonskoj zabrani TikToka prije godinu dana nije uspio uglavnom zbog zabrinutosti za slobodu govora.

Slično tome, savezni sud je suspendovao državni zakon usvojen u Montani o zabrani platforme zbog sumnje da je prekršila ustavna prava na slobodu govora.

TikTok odlučno poriče bilo kakve veze sa kineskom vladom i restrukturirao je kompaniju tako da podaci američkih korisnika ostaju u zemlji pod nezavisnim nadzorom, navodi kompanija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније