Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

29. 01. 2024. 16:23 >> 16:23
Čitaj mi:

ZA JOŠ ŠEST MJESECI

Savjet EU produžio ekonomske sankcije Rusiji

Savjet Evropske unije je danas produžio za još šest mjeseci važenje ekonomskih sankcija koje je uveo Rusiji zbog napada na u Ukrajinu.

"Sve dok nezakonite radnje Rusije krše zabranu upotrebe sile, što predstavlja ozbiljno kršenje obaveza iz međunarodnog prava, prikladno je zadržati na snazi sve mjere koje je nametnula EU i preduzeti dodatne mjere, ako je potrebno", saopštio je Savjet EU na svojoj internet stranici.

Ove sankcije, prvi put uvedene 2014. kao odgovor na ruske akcije koje destabilizuju Ukrajinu, znatno su proširene od februara 2022. kao odgovor na vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu.

"Sankcije uključuju ograničenja trgovine, finansija, tehnologije i robe dvostruke namjene, industrije, transporta i luksuzne robe. Oni takođe zabranu uvoza ili transfera sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u EU", navodi se u saopštenju.

Nekoliko ruskih banaka izbačeno je iz međunarodnog sistema banaka Svift (SWIFT), a suspendovano je i nekoliko medija koje podržava Moskva. Uvedene su i posebne mjere za jačanje sposobnosti EU da se suprotstavi zaobilaženju sankcija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније