Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

03. 01. 2024. 22:17 >> 22:17

OSUDA

Borelj: Neodgovorne izjave izraelskih ministara o raseljavanju Palestinaca

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj osudio je danas " neodgovorne i zapaljive" izjave dvojice izraelskih ministara koji su pozvali Palestince da napuste Gazu.

I Njemačka, Francuska i SAD su oštro kritikovale pozive dva izraelska ministra Palestincima da se isele iz Gaze.

"Strogo osuđujem zapaljive i neodgovorne izjave izraelskih ministara Ben Gvira i Smotriča koji vrijeđaju palestinsko stanovništvo u Gazi i pozivaju na plan za njihovu emigraciju", napisao je Borelj na mreži X.

To je bio osvrt na izraelskog ministra za nacionalnu bezbjednost Itamara Ben Gvira i njegovog ekstremno desničarskog kolegu ministra finansija Bezalela Smotriča.

"Prisilna raseljavanja su strogo zabranjena i predstavljaju ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i riječi imaju značaja", dodao je Borelj.

Ben Gvir, šef partije ekstremne desnice za naseljenike "Jevrejska snaga" pozvao je u ponedjeljak za povratak jevrejskih naseljenika u Gazu poslije sadašnjeg rata i za to da se "ohrabri" palestinsko stanovništvo da emigrira, dan posle sličnog poziva koji je dao Smotrič.

Smotrič, šef partije "Verski sionizam", koja je dio vladajuće koalicije, u nedielju je predložio povratak jevrejskih naseljenika u pojas Gaze poslije rata i ocijenio da palestinsko stanovništvo na toj teritoriji treba da bude "ohrabreno" da emigrira ka drugim zemljama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније