Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

А.Б. [ Politika.rs ]

24. 11. 2023. 13:03 >> 13:18

HOLANDSKI DESNIČAR

Vilders ne pominje zabranu Kurana, ali poručuje da će još dugo vladati

Desničarski populistički lider Gert Vilders pobjednik je na parlamentarnim izborima u Holandiji. Njegova Partija slobode (PVV) trebalo bi da osvoji 37 mjesta, mnogo više nego nego rival, ljevičarski savez.

„Partija slobode više se ne može ignorisati. Mi ćemo vladati”, rekao je Vilders posle objavljivanja prvih rezultata koji su pokazali uspjeh njegove stranke.

Njegova pobeda je donekle uzdrmala holandsku politiku, a on je obećao da će biti „premijer svih”.

Moraće, međutim, da ubedi druge stranke da se pridruže njegovoj koaliciji. Za većinu mu je potrebno 76 mesta, od 150 koliko ima holandski parlament.

Vilders je tokom kampanje igrao na kartu frustracije zbog migracija, obećavajući Holanđanima „zatvorene granice”, ali je najavu da će zabraniti Kuran ipak odložio.

U pobjedničkom govoru šezdesetogodišnji politički veteran bio je, kako prenosi Bi-Bi-Si, borbeno raspoložen.

„Želimo da vladamo i vladaćemo. Broj mjesta je ogroman kompliment, ali i ogromna odgovornost”, poručio je Vilders.

Nacionalistički i krajnje desničarski lideri širom Evrope pohvalili su Vildersovo dostignuće.

Liderka francuskog nacionalnog skupa Marin le Pen rekla je da to „potvrđuje rastuću privrženost odbrani nacionalnih identiteta”.

Vilders, inače, želi da održi referendum o izlasku iz EU, iako priznaje da nema nacionalnog raspoloženja za to.

Ublažio je antiislamsku retoriku uoči izbora, rekavši da u ovom trenutku ima hitnijih pitanja i da je spreman da obustavi sopstvenu politiku zabrane džamija i islamskih škola. Ova strategija mu je, očigledno, donijela uspjeh.

Ko je Gert Vilders kog nazivaju holanskim Trampom?

Vilders je dugo bio jedan od najprepoznatljivijih holandskih poslanika u zemlji i inostranstvu, a poznat je po oštroj kampanji protiv imigracije, Evropske unije i islama, piše Politiko.

Vilders, kog nazivaju "holandskim Trampom", svoju političku karijeru je započeo 1998. godine kao poslanik Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD), kada je bio mentor mladog Marka Rutea (odlazećeg holandskog premijera), nakon čega je 2006. godine napustio stranku i osnovao Partiju slobode (PVV).

Vilders je poznat po zapaljivoj retorici - islam je opisao kao "totalitarnu ideologiju", a Marokance nazvao "ološima".

Objasnio je da je njegovu averziju prema islamu podstaklo ubistvo antiislamskog filmskog reditelja Tea van Goga 2004. godine, kao i vrijeme koje je proveo u kibucu u Izraelu.

U izbornoj kampanji se zalagao za zabranu Kurana, džamija i svih islamskih škola, kao i za zabranu nošenja islamskih marama u vladinim zgradama u Holandiji.

Prije nekoliko godina osuđen je zbog uvrede grupe ljudi na osnovu njihovog porijekla, nakon što je 2014. godine rekao da je u Holandiji treba da bude "manje Marokanaca".

Sklon je brutalnim napadima na političke protivnike, piše Politiko i navodi da je Vilders odlazeću ministarku finansija Sigrig Kad nazvao "vješticom".

Antiislamska retorika učinila ga je metom ekstremista zbog čega već dvije decenije živi u različitim sigurnim kućama i ima stalnu policijsku zaštitu.

Vildersovo glavno predizborno obećanje je bilo zaustavljanje "cunamija azilanata", koji je okrivio za različite socijalne probleme u Holandiji, uključujući nedostatak stambenog prostora i visoke zdravstvene troškove.

Pozvao je na ukidanje azila za izbjeglice i slobodnog kretanja radne snage unutar Evropske unije, predlažući uvođenje radnih viza.

Istovremeno, želi da se Sirijcima ukine privremeni azil, a da kriminalci budu deportovani i da im se oduzme holandsko državljanstvo.

Vilders je kritički nastrojen i prema klimatskim naučnicima i tvrdi da je holandska vlada potrošila previše novca na smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Zalaže se da elektrane na ugalj i gas ostanu otvorene i predlaže da se obustavi izgradnja solarnih parkova i vetroturbina, kao i da se Holandija povuče iz Pariskog klimatskog sporazuma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније