Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1 ]

29. 10. 2023. 16:59 >> 17:04

BIVŠI AMERIČKI LIDER

Tramp: Vratiću zabranu ulaska u SAD za muslimane

Bivši američki predsjednik Donald Tramp obećao jena konvenciji jevrejskih republikanaca da će, ako bude ponovo izabran, ponovo uvesti zabranu ulaska u SAD građanima zemalja sa muslimanskom većinom.

„Zadržaćemo teroriste radikalnog islama van naše zemlje. Sjećate se te zabrane, vratiću je prvog dana“, rekao je Tramp.

Tramp je na početku svog mandata 2017. godine uveo ograničenja na ulazak u SAD državljanima Irana, Libije, Somalije, Sirije, Jemena, Iraka i Sudana.

Zabrana je brzo osporena na sudu kao diskriminatorna protiv vjerskih grupa, ali zajedno sa Trampovom tvrdolinijaškom antiimigracionom agendom, bila je popularna u njegovoj bazi.

Predsjednik Džo Bajden ukinuo je tu zabranu prve nedjelje u Bijeloj kući 2021. godine. 

Bivši stanovnik Bijele kuće bio je jedan od nekoliko istaknutih republikanaca koji su se pojavili na skupu uticajnih jevrejskih donatora kako bi izrazili nepokolebljivu podršku Izraelu u njegovom ratu protiv Hamasa.

Govoreći na mitingu u Las Vegasu u Nevadi, Tramp je rekao da će „braniti našeg prijatelja i saveznika u Državi Izrael kao niko do sada”.

"Sukob između Izraela i Hamasa je borba između civilizacije i divljaštva, uljudnosti i izopačenosti i između dobra i zla“, rekao je Tramp.

Tramp se na mitingu obrušio na Bajdenovu administraciju, ali se i uzdržao od kritikovanja svojih rivala.

Podrška Izraelu je od velikog značaja za obje stranke u SAD i jedno je od rijetkih pitanja američke spoljne politike koje igra ulogu u anketama, između ostalog, zbog velikog broja glasača jevrejskog porijekla i značaja evangelistički hrišćani za koje je postojanje jevrejske države preduslov za „drugi dolazak“ Isusa Hrista.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније