Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

10. 04. 2014. 08:31 >> 08:33
1

ZBOG FUKUŠIME

Američki vojnici tužili Japan

Američki vojnici podnijeli su kolektivnu tužbu protiv Tokijske elektroprivrede zbog izloženosti zračenju tokom operacije "Prijatelji".

 

Posle velikog cunamija i nuklearne nesreće u Fukušimi, američka mornarica je u okviru te operacije dostavljala namirnice ugroženom japanskom stanovništvu.

Kolektivnu tužbu protiv Tokijske elektroprivrede (TEPKO) podnijlo je 79 američkih vojnika, koji traže odštetu od oko milijardu dolara za zdravstvene posljedice koje su pretrpjeli usled izlaganja radijaciji tokom nuklearne krize u Fukušimi, javljaju američki mediji.

Sedam američkih vojnih brodova, među kojima i nosač aviona "Ronald Regan," učestvovali su u operaciji "Prijatelji" čiji je cilj bio dostavljanje namirnica postradalom japanskom stanovništvu u regionu Tohoku koji su 11. marta 2011. godine pogodili snažan zemljotres i veliki cunami.

Tokijska elektroprivreda je vlasnik nuklearne centrale "Fukušima 1" koja je oštećenja u naletu tog cunamija i čije osoblje, zbog neadekvatne opreme i planiranja, tada nije uspjelo da spriječi izlivanje radijacije.

Podnosioci tužbe, mornari sa nosača "Ronald Regan", tvrde da je Tokijska elektroprivreda u više navrata uvjeravala američku mornaricu da njeno ljudstvo neće biti ugroženo prilikom dostavljanja pomoći gradu Sendai, uprkos tome što su iz reaktora centrale u Fukušimi u vazduh ispuštene velike količine radijacije.

Američki brod i helikopteri tokom prilaska Sendaju ušli su u oblak radijacije koji se nadvio nad Tihim okeanom.

"Ronald Regan" je nosač aviona na nuklearni pogon, pa je zbog toga i inače opremljen senzorima koji detektuju radijaciju. Ti senzori zabilježili su povišenje radijacije, pa je na brodu izvršen pokušaj dekontaminacije prskanjem palube pomoću raspršivača koji služe za gašenje požara, nakon čega je posada angažovana da pomoću deterdženata i džogera pokuša da zajedno sa tom vodom spere radioaktivne čestice u more.

Podnosioci tužbe smatraju japansku kompaniju odgovornom za deformitet svoje novorođenčadi, kancer i druge zdravstvene probleme koje oni dovode u vezu sa izloženošću radijaciji tokom operacije "Prijatelji". 

U vreme trajanja te operacije japanskoj i američkoj javnosti je bilo saopšteno da su američki mornari izloženi maloj količini radijacije - dozi koja se u svakodnevnom životu primi za mjesec iz zemljišta, kamena i drugih prirodnih objekata. 

Mornari sa "Ronalda Regana", međutim, tvrde da su udisali radioaktivne čestice i da su bili prisiljeni da piju radioaktivnu vodu, jer se pijaća voda na njihovom plovilu dobija desalinacijom morske vode koja je u to vrijeme bila kontaminirana usled snažnih kiša koje su propratile eksplozije reaktora u Fukušimi. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније