Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Politika.rs ]

10. 10. 2023. 15:04 >> 15:16

EU I SAVJET EVROPE OCIJENILI

Bjelorusija jedina u Evropi primjenjuje smrtnu kaznu

Jedina zemlja u Evropi koja još primjenjuje smrtnu kaznu je Bjelorusija.

To stoji u zajedničkom saopštenju EU i Savjeta Evrope povodom Evropskog i Svjetskog dana protiv smrtne kazne koji se obilježava na današnji dan. 

Šire gledano, procjenjuje se da se broj izrečenih i izvršenih smrtnih kazni u Kini u 2022. godine mjeri hiljadama, ali su ti podaci državna tajna.

U zemljama poput Irana i Saudijske Arabije broj pogubljenja je povećan i te zemlje, kao i ostale poput Singapura, nastavljaju da krše međunarodno pravo o ljudskim pravima primjenom smrtne kazne u slučajevima povezanim sa drogom, čak i kada građani izraze svoje mišljenje na društvenim mrežama ili ulici.

U saopštenju se takođe izražava žaljenje što su u 2022. i 2023. godine nastavljena izvršenja smrtne kazne u SAD.

Takođe se navodi da je više od dvije trećine zemalja u svijetu ukinulo smrtnu kaznu, u zakonu ili u praksi.

EU i Savjet Evrope su potvrdili nedvosmisleno protivljenje smrtnoj kazni, uključujući njenom ponovnom uvođenju bez obzira na slučaj ili okolnosti.

Smrtnu kaznu su ocijenili kao nehumano i degradirajuće kažnjavanje koje ne djeluje kao sredstvo odvraćanja od zločina.

U saopštenju se pozdravlja to što je rezolucija kojom se poziva na globalni moratorijum na upotrebu smrtne kazne sa ciljem njenog konačnog ukidanja u Generalnoj skupštini UN dobila rekordnih 125 glasova.

Zemlje koje još imaju smrtnu kaznu pozvane su da uvedu moratorijum kao prvi korak ka ukidanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније