Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 03. 2013. 10:45   >>  10:37

JEDAN OD 264 NESTALA

Avganistan: Pronađen vojnik zarobljen prije 33 godine

Sovjetski vojnik, koji je otišao u misiju u Avganistan prije skoro 33 godine, pronađen je živ u zapadnoj avganistanskoj provinciji Herat. Vojnik je postao polu nomad, uzeo avganistansko ime Šeik Abdulah, bavi se liječenjem travama, javila je ruska novinska agencija RIA.

 

Muškarca, koji je porijeklom Uzbek, otkrio je bivši sovjetski veteran.

Njegovo pravo ime bilo je Bahredin Hakimov. Šeik Abdulah bio je oženjen, ali mu je supruga umrla i nije imao djece.

Predsjednik odbora veterana koji traga za preživjelima, Ruslan Aušev, kaže da je Abdulah ranjen 1980. godine, samo nekoliko mjeseci nakon početka sovjetske intervencije u Avganistanu, a lokalno stanovništvo ga je prihvatilo i izliječilo od rana.

Veteranski odbor kaže da se još 264 vojnika vode kao nestali u Avganistanu, od kojih je polovina Rusa po nacionalnosti. U prvojm deceniji nakon sovjetskog povlačenja 1989., odbor je pronašao 29 vojnika, od kojih su 22 odlučila da odu kući, a sedam je ostalo u Avganistanu.

Najmanje 15.000 sovjetskih vojnika i više od milion Avganistanaca poginulo je tokom deset godina intervencije sovjetske vojske (1979-1989.), koja je pomagala vladi u Kabulu protiv grupa mudžahedina, a njima su pomagale neke zapadne zemlje na čelu sa SAD, kao i režimi u Pakistanu i Saudijskoj Arabiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније