Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 03. 2013. 10:05 >> 09:58

RAZLIČITE REAKCIJE

Obama za novi odnos sa Venecuelom

Američki predsjednik Barak Obama kazao je da su Sjedinjene Američke Države zainteresovane za novi odnos sa Venecuelom. Obama je u saopštenju naveo da, u vrijeme smrti predsjednika Čaveza, SAD potvrđuju svoju podršku narodu Venecuele i svoj interes za razvoj konstruktivnih odnosa sa venecuelanskom vladom.

U Venecueli je proglašena sedmodvodnevna žalost povodom smrti Čaveza, a brojna saučešća Čavezovoj porodici i narodu stižu iz cijelog svijeta. Takođe i različita reagovanja.

Predsjednik Bolivije Evo Morales, jedan od najbližih Čavezovih saradnika i lojalnih sljedbenika, izjavio je da "Čavez živi više nego ikada".

"Čavez će i dalje biti inspiracija za sve narode koji se bore za svoje oslobođenje... Ugo Čavez će uvijek biti predsjednik i uvijek uz nas", rekao je Morales u televizijskom obraćanju.

 

Na Kubi, gdje je proglašena trodnevna žalost i zastave spuštene na pola koplja, u saopštenju predsjednika Raula Kastra se navodi da Kuba na "Čaveza gleda kao na jednog od svojih istaknutih sinova".

Argentinska predsjednika Kristina Fernandes, takođe bliska Čavezova saradnica, proglasila je trodnevnu žalost u zemlji. Kako je najavljeno, ona će zajedno s predsjednikom Urugvaja Hoseom Muhikom prisustvovati sahrani Uga Čaveza, koja je najavljena za petak.

Saučešće je uputio i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je za Čaveza rekao da je bio "snažan čovjek koji je gledao ka budućnosti", dok je ruski ambasador pri Ujedinnjenim nacijama Vitalij Čurkin smrt Čaveza nazvao tragedijom.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg uputio je saučešće Venecueli i Čavezovoj porodici, navodeći da je za 14 godina kao predsjednik "ostavio značajan trag u zemlji i šire".

Kanadski premijer Stiven Harper rekao je da će smrt Uga Čavesa donijeti nadu u bolju budućnosti. "Nadam se da da narod Venecuele sada može da izgradi sebi bolju, svjetliju budućnost, baziranu na principima slobode, demokratije, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava", navodi se u Harperovom saopštenju.

Povodom Čavezove smrti, saopštenje je izdao i generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je istakao da je lider Venecuele "nastojao da ispuni težnje i odgovori na izazove svog naroda".

Kina još nije izdala zvanično saopštenje povodom smrti predsjednika Venecuele, ali su na internetu brojne poruke hvale za njegovu socijalnu politiku i način na koji se suprotstavio SAD.

 

Ugo Čavez bio je na čelu zemlje od 1999. godine. Preživio je, kako navode venecuelanski izvori, pokušaj državnog udara, proteste i nekoliko glasanja o njegovoj administraciji.

Bio je veliki protivnik Amerike dok je na čelu te države bio mlađi Buš, pa je tokom debate pred Generalnom skupštinom predsjednika SAD nazvao đavolom, a gnjev republikanaca dodatno je rasplamsao posebnim programom koji je organizovao za siromašne stanovnike njujorškog Bronksa.

Među izjavama koje su i zabavljale svijet, poznata je i ona kada su se dvojica lidera, Ahmadinedžad i Čavez, našalila: "Kada se nas dvojica sastanemo, đavoli polude", rekao je Čavez.

"Ovdje je juče bio đavo, još uvijek smrdi na sumpor", kazao je Čavez 2006. godine što misli o Bušu starijem.

 

"Ne bi me čudilo da je na Marsu postojala civilizacija i da je onda tamo došao kapitalizam i imperijalizam, pa su dokrajčili planetu", ili: "Neki ljudi pjevaju pod tušem po pola sata. Ne djeco draga, tri minuta su više nego dovoljna. Brojao sam tri minuta i ja ne smrdim. Ako mislite da ležite u kadi punoj pjene i da uključite ono, kako se zove, đakuzi... pa kakav je to komunizam? Nijesu vremena za đakuzi".

Čavez je govorio da su "SAD I Velika Britanija najveći  krivci za finansijsku krizu koja trenutno pustoši svijet. A urušava se jer se urušava finansijski model kakav su te dvije zemlje nametale godinama. Kapitalizam mora pasti jer su njegove vrijednosti propale. Svi moraju da krenu novim tranzicijskim putem koji zovemo socijalizam!"

„Zanimljivo“ je i njegovo razmišljanje o Kolumbu:  "Kristifor Kolumbo bio je na čelu najvećeg osvajanja i genocida u istoriji čovječanstva. Mi, građani Venecuele i Latinske Amerike nemamo razloga da slavimo Kolumba".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније