Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 03. 2014. 20:03   >>  21:33 32

SAD I EU-SANKCIJE RUSIJI

Rusija i zvanično priznala Krim

Ruski predsjednik potpisao ukaz o priznavanju Krima, a ministri vanjskih poslova EU odlučili da uvedu sankcije protiv 21 zvaničnika Rusije i Krima, kojima su zabranjena putovanja i zamrznuta imovina u Uniji. I SAD uvode sankcije protiv ruskih zvaničnika. Ukrajina povukla ambasadora iz Moskve. Vlasti Krima proglasile su to poluostrvo "nezavisnom i suverenom državom", nakon što je u parlamentu izglasano proglašenje nezavisnosti. Više od 96,77 odsto stanovnika Krima je glasalo za pripajanje Rusiji, saopštio je danas lider Krima Sergej Aksionov. Američki predsjednik Barak Obama poručio je u telefonskom razgovoru ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da SAD i međunarodna zajednica nikada neće priznati referendum na Krimu koji, kako se navodi, "krši ukrajinski ustav" i koji je "održan pod prinudom ruske vojne intervencije".

21:31 - Predsjednik Rumunije Trajan Basesku ocijenio je da predsjednik Rusije Vladimir Putin želi da obnovi Sovjetski savez. Basesku je izjavio da je Rusija stvorila lanac zamrznutih konflikata oko Crnog mora da bi potpomogla cilj ruskog predsjednika da obnovi bivši SSSR duž svoje nekadašnje granice sa Zapadom. Basesku je, u intervjuu agenciji AP, rekao da strahuje da je susjedna Moldavija "u velikoj opasnosti".

20:13 - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je "razočaran i zabrinut" poslije nedjeljnog referenduma o pripajanju Krima Rusiji. Ban je izrazio nadu da će se naći političko rješenje koje će podrazumijevati poštovanje cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine.

19:41 -  Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o priznavanju Krima kao suverene i nezavisne države, prenosi Raša tudej.

19:35 - Bijela kuća razmatra zahtjev Ukrajine za vojnom pomoći, ali i dalje je usmjerena na traženje  diplomatskog rješenje sa Rusijom. To bi vodilo smirivanju tenzija u krizi na Krimu, smatraju u Vašingtonu, prenosi agencija Rojters.

19:12 - Rusija je dozvolila ukrajinskim posmatračima da izvrše inspekciju Kurske i Bjelgorodske oblasti kako bi se uvjerili da ne postoje vojne aktivnosti koje bi predstavljale prijetnju po Ukrajinu, saopštio je danas novinarima zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov.

Saglasnost Rusije za nadzor iz vazduha, na osnovu zahtjeva upućenog preko OEBS-a, potvrdio je i portparol ukrajinskog Ministarstva inostranih poslova Evgenij Perebijnis, koji je rekao da bi taj let mogao da bude između 18. i 21. marta.

18:30 - Predsjednici Austrije Hajnc Fišer, Slovenije Borut Pahor i Hrvatske Ivo Josipović ocijenili su da referendum sproveden juče na Krimu "nije bio pravedan". Tri predsjednika složila su se da je potrebno očuvati teritorijalni integritet Ukrajine, kao i da će svoje stavove o Ukrajini i Krimu proslijediti i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu. Fišer je istakao da je Rusija organizovala referendum na Krimu da bi spriječila ulazak Ukrajine u NATO. 

17:47 - Vlada u Kijevu pozvala je svog ambasadora u Rusiji da se vrati iz Moskve radi konsultacija, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova. "Vladimir Jelčenko, ambasador Ukrajine u Moskvi pozvan je zbog situacije u Autonomnoj Republici Krim i potrebe za konsultacijama o međunarodnim aspektima takve situacije", navodi se u saopštenju.

16:48 - NATO je upozorio Rusiju da ne preduzme ni jedan korak prema aneksiji ukrajinskog Krima. U pisanom saopštenju Alijanse  se ponavlja da je referendum “nelegalan i nelegitiman”.  “Takozvani referendum umanjuje napore da se iznađe političko rješenje”.  Još jednom se poziva Rusija da smiri napetosti i prekine sa svim vojnim aktivnostima protiv Ukrajine”.

16:20 - Bivši lider SSSR Mihail Gorbačov pozdravio je rezultat referenduma o pripajanju Krima Rusiji i kritikovao sankcije Zapada ruskim i ukrajinskim zvaničnicima. "Krim je ranije bio pripojen Ukrajini prema sovjetskim zakonima, nije se tražilo mišljenje naroda, danas je taj narod odlučio da ispravi tu grešku. To treba pozdraviti, a ne najavljivati sankcije", rekao je Gorbačov, a prenosi agencija Interfaks.

15:58 - Predsjednik Barak Obama izjavio je danas da referendum na Krimu predstavlja kršenje ukrajinskog ustava i međunarodnog prava, i dodao da Međunarodna zajednica neće priznati rezultate tog referenduma.

15:45 - Prema nekim predviđanjima, pogledajte šta bi Rusija mogla da izgubi ukoliko bi Zapad uveo sankcije:

 

14:39 - Američki predsjednik Barak Obama naredio je da se sankcije primijene protiv 11 ruskih i ukrajinskih zvaničnika, saopšteno je iz Bijele kuće. Ranije, EU je uvela sankcije protiv 21 zvaničnika nakon što je Krim proglasila nezavisnost, prenosi "Raša tudaj".

Na "crnoj listi" SAD nalazi se zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin, kao i nekoliko istaknutijih poslanika ruske Dume i savjetnika predsjednika Vladimira Putina.

14:16 - Rusko ministarsvo vanjskih poslova pozvalo je Ukrajinu da se organizuje kao federalna država i da raspiše nove izbore, kao dio nastojanja Moskve da se diplomatskim sredstvima stišaju tenzije u susjednoj zemlji.

"Ukrajinski parlament trebao bi da sazove konstitutivnu skupštinu koja bi pripremila nacrt novog ustava, jer time bi zemlja dobila federalno uređenje i više ovlašćenja prenijela na regione", piše u saopštenju postavljenom na sajtu ministarstva.

14:05 - Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije u Briselu odlučili su danas da uvedu sankcije prema Moskvi zbog situacije u Ukrajini.

Evropske sankcije, koje obuhvataju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine, usmjerene su prema funkcionerima krimskih vlasti koji su učestvovali u raspisivanju referenduma, kao i prema osobama iz najbližeg okruženja ruskog predsjednika Vladimira Putina. Na spisku je 21 krimski i ruski funkcioner.

13:19 - Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da se Rusija izolovala na svjetskoj političkoj sceni time što je priznala rezultate referenduma na Krimu.

"Rusija se u znatnoj mjeri izolovala time što je priznala rezultate tog takozvanog referenduma", izjavio je portparol Merkelove Štefen Zajbert.

13:10 - Vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Igor Tenjuh izrazio je danas uverenje da će Krim ostati ukrajinska teritorija, dodajući da će vojnici "koji se nalaze tamo, tamo i ostati".

"Krim je bio, jeste i biće naša ukrajinska teritorija, a vojnici koji se nalaze tamo, tamo će i ostati. Čitav svijet je sa nama i to pitanje biće riješeno mirnim diplomatskim putem", rekao je Tenjuh, dodajući da će u slučaju neophodnosti, Oružane snage ispuniti svoj zadatak.

12:32 - Parlament Krima danas je proglasila rublju za drugu zvaničnu valutu pored ukrajinske grivne.

U saopštenju krimskog parlamenta se navodi da će grivna nastaviti da bude korišćena na Krimu do 1. januara 2016.

12:15 - Rusija će godišnje iz budžeta izdvajati najmanje 2,5 milijarde dolara da bi finansirala pripajanje Krima, piše opoziciono usmjereni moskovski ekonomski dnevnik "Vedomosti", pozivajući se na mišljenje eksperata.

11:59 - Predsjednik krimske skupštine Vladimir Konstantinov izjavio je da će sve jedinice ukrajinske vojske na Krimu biti rasformirane u okviru nacinalizacije ukrajinske državne imovine.

"Jedinice vojske biće rasformirane. Šta je s onima koji hoće da žive ovdje? Nema problema. Razmotrićemo slučaj svih koji se zakunu na lojalnost", rekao je Konstantinov, prenosi AFP.

11:42 - Ukrajinski parlament danas je odobrio djelimičnu mobilizaciju 40.000 rezervista kako bi se odgovorilo na "miješanje Rusije u unutrašnja pitanja Ukrajine". Nove snage činiće 20.000 pripadnika novoformirane Nacionalne garde i isto toliko rezervista.

11:18 - Rusija predložila formiranje međunarodne "grupe za podršku" koja bi bila medijator u ukrajinskoj krizi, prenosi Rojters.

10:27 - Vrhovni sovjet Krima usvojio na vanrednoj sjednici rezoluciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji za "prijem Republike Krim u sastav Ruske Federacije".

"Proglašava se Krim nezavisnom suverenom državom - Republikom Krim, u kojoj grad Sevastopolj ima poseban status", navedeno je u prvoj tački Rezolucije koja je, kako se navodi, usvojena na osnovu referenduma na kom su se birači izjasnili za prisajedinjenje Rusiji i istupanje iz sastava Ukrajine.

09:38 - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton izjavila je danas da "EU neće priznati rezultate takozvanog referenduma na Krimu".

Ona je novinarima uoči današnjeg zasijedanja savjeta za spoljne poslove EU u Briselu, na kome će se odlučivati o sankcijama prema Rusiji, istakla da će EU danas poslati "jasan signal Rusiji" da mora da poštuje međunarodno pravo i uspostavi dijalog sa vlastima u Kijevu.

09:12 - Kanadski premijer Stiven Harper saopštio je da ta zemlja ne priznaje ishod referenduma jer je "nezakonit i nema pravnog efekta".

"Takozvani referendum održan je pod vojnom okupacijom i njegovi rezultati nijesu ništa drugo do odraz ruske vojne kontrole", dodaje se u saopštenju kanadskog premijera.

Istovremeno, Krim je podnio i zahtjev za članstvom u Ujedinjenim nacijama, a zatraženo je i pridruženje Rusiji. Uvedena je i rublja kao druga valuta, dok će Centralna banka Rusije u roku od nedjelju dana otkloniti sve tehničke prepreke za uvođenje i neometano korišćenje te valute.

Mediji prenose da je već počela isporuka posebnih mobilnih centara za obračun, obradu svih plaćanja i praćenje tokova gotovog novca. Russia Today prenosi kako će Krim promijeniti i vremensku zonu, koja će biti ista kao u Moskvi. Naime, do sada je Krim bio dva sata iza ruske prijestonice.

Inače, Krimljani su juče na referendum, sa gotovo 97 odsto glasova, izglasali otcjepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji.

I dok Krim priprema za pripajanje Rusiji, parlament Ukrajine je, kako javlja Rojters, odobrio dekret predsjednika da se izvrši djelimična mobilizacija. Predviđeno je da u odbranu zemlje bude pozvano 40.000 rezervista.

EU će danas poslati jasan signal Rusiji da mora da preduzme korake ka deeskalaciji i uspostavi dijalog sa Kijevom, izjavila je jutros visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Podsjetimo, građani Krima su juče na referendumu odlučili da žele da se odvoje od Ukrajine i pripoje Ruskoj Federaciji.

"Nećemo priznati rezultate takozvanog referenduma na Krimu”, rekla je Ešton, uoči današnjeg zasjedanja Savjeta za spoljne poslove EU u Briselu, na kome će se odlučivati o sankcijama prema Rusiji.

Inače, gotovo 97 odsto stanovnika Krima je glasalo za pripajanje te autonomne republike Rusiji, saopštio je danas lider Krima Sergej Aksionov. Američki predsjednik Barak Obama poručio je u telefonskom razgovoru ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da SAD i međunarodna zajednica nikada neće priznati referendum na Krimu koji, kako se navodi, "krši ukrajinski ustav" i koji je "održan pod prinudom ruske vojne intervencije".

Sa druge strane, Eštom je istakla da će EU danas poslati “jasan signal Rusiji” da mora da poštuje međunarodno pravo i uspostavi dijalog sa vlastima u Kijevu. 

Ministri spoljnih poslova 27 članica EU će danas razmatrati spisak kaznenih mjera prema pojedincima koji su odgovorni za pokušaj secesije Krima od Ukrajine, koji je u EU jednodušno ocijenjen kao suprotan međunarodnom pravu. 

Sankcije, koje obuhvataju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine će, kako je ranije najavljeno, biti usmjerene prema funkcionerima krimskih vlasti koji su učestvovali u raspisivanju referenduma o pripajanju Rusiji, kao i prema osobama iz najbližeg okruženja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Na pitanje ko će se sve naći na evropskoj crnoj listi Ešton je kratko odgovorila: “Moraćete da sačekate da vidite”.

Proruski lider Krima Sergej Aksionov danas je objavio da je, prema konačnim rezultatima, 96,7 odsto stanovnika glasalo na jučerašnjem referendumu za otcjepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji, navodi CNN i podsjeća da su zapadne sile taj referendum proglasile nezakonitim.

Odziv na referendumu je bio 83 odsto birača, što je veliki broj imajući u vidu da su mnogi najavili bojkot referenduma.

Zamjenik predsjednika Dume Sergej Neverov izjavio je da će Donji dom ruskog parlamenta vrlo brzo usvojiti zakon koji će omogućiti ankesiju Krima, prenosi Rojters.

"Rezultati referenduma jasno su pokazali da stanovnici Krima vide svoju budućnost isključivo u okviru Rusije", rekao je Neverov.

Obama je juče u telefonskom razgovoru poručio Putinu da je Rusija ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine zbog čega su SAD i evropski partneri spremni da Rusiji "nametnu dodatne troškove" zbog njenog djelovanja, saopštila je u juče Bijela kuća.

On je, dodaje se, naglasio da postoji "jasan put za rješenje te krize - diplomatski, na način koji odgovara i interesima Rusije i naroda Ukrajine", ali i da ukrajinska vlada nastavlja da preduzima korake za popuštanje krize, posebno pripremom za izbore na proljeće i ustavnih reformi.

Obama je naveo i da nema diplomatskog rješenja krize, dok ruske vojne snage nastavljaju upade u ukrajinsku teritoriju.

Пратите нас на

Коментари32

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније