Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 01. 2013. 12:57   >>  12:57

NA IVICI KOLAPSA

Egipat: Nastavljeni protesti, dvoje poginulih

Najmanje dvije osobe poginule su sinoć u gradu Port Sajd u najnovijem talasu nasilja u Egiptu. Načelnik Generalštaba Vojske Egipta upozorava da politička prepucavanja dovode zemlju do ivice kraha. Demonstranti, uprkos vanrednom stanju, nastavili proteste.

Demonstranti u Egiptu napali su policijske stanice, ignorišući vanredno stanje koje je Mohamed Morsi uveo u tri grada duž Sueckog kanala kako bi bili okončani višednevni sukobi u kojima je poginulo najmanje 52 ljudi. Prema nezvaničnim informacijama 12 ljudi je ranjeno, od kojih 10 ima prostrijelne rane. 
 General Abdel-Fatah al-Sisi je na Fejsbuku napisao da bi kolaps države mogao da ,,ugrozi buduće generacije”, javlja BBC. Al Sisi, koga je Morsi prošle godine postavio na čelo vojske, rekao je da je  jedan od glavnih ciljeva raspoređivanja trupa u gradovima duž Sueckog kanala da se zaštiti vodeni put koji je od ključnog značaja za egipatsku ekonomiju i svjetsku trgovinu.

Politički protivnici odbacili su Morsijev poziv na dijalog o okončanju nasilja. Velike grupe demonstranata izašle su na ulice u Kairu, Aleksandriji i tri grada u Sueckom kanalu - Port Saidu, Ismailiji i Suecu, gdje je Morsi u nedelju uveo vanredno stanje i policijski čas.

Demonstranti optužuju Mubarakovog naslednika Morsija da je izdao ciljeve revolucije koja se odigrala pre dve godine. Morsi i njegove pristalice optužuju demonstrante da pokušavaju da zbace prvog egipatskog demokratski izabranog lidera nedemokratskim sredstvima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније