Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

09. 03. 2014. 11:55 >> 11:55

EŠTON U TEHERANU

Nema garancija za uspjeh nuklearnih pregovora

Pregovori o spornom iranskom nuklearnom programu između velikih sila i Irana komplikovani su i nema garancija da će biti uspješno okončani, izjavila je danas u Teheranu visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

 

"Privremeni dogovor (velikih sila i Irana) veoma je važan, ali ne onoliko koliko je značajan konačni dogovor", rekla je Eštonova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim iranskim šefom diplomatija Mohamadom Džavadom Zarifom.

Ona je dodala da je EU uključena u komplikovane pregovore Irana i velikih sila, ali  da nema "garancija za uspjeh".

"Važno je da iranski narod podrži rad ministra spoljnih poslova i njegove ekipe, i s podrškom međunarodne zajednice moramo sebi zacrtati cilj da dodjemo do rešenja", rekla je Eštonova.

Visoka predstavnica EU stigla je u posjetu Teheranu juče, a danas bi trebalo da se sastane i s predsjednikom Irana, Hasanom Rohanijem.

Iran i Grupa 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Kina i Nemačka) su u novembru postigli privremeni dogovor o iranskom nuklearnom programu kojim je, između ostalog predviđeno smanjenje obogaćivanja uranijima u Iranu na pet odsto. Velike sile su se zauzvrat obavezale da će na šest mjeseci povući sankcije protiv Irana.

Ketrin Ešton rekla je u februaru da će naredna runda biti pregovora biti održana 17. marta u Beču.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније