Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 03. 2013. 21:05 >> 21:10

SPREMAN NA PREGOVORE

Asad optužuje Britaniju

Sirijski predsjednik Bašar el Asad kaže da je pristup Londona sirijskoj krizi naivan i da je Britanija odlučna da se situacija vojno zaoštri. Asad je ponovio ponudu opoziciji na dijalog, odbacujući sugestije da se povuče sa vlasti. Sirijski predsjednik umišlja, rekao britanski šef diplomatije Vilijam Hejg.

Predsjednik Sirije Bašar el Asad kaže da je spreman da pregovara sa opozicijom, ali je odbio da se povuče sa vlasti. Asad je optužio britansku vladu da hoće da naoruža "terotiste" u njegovoj zemlji.

U intervjuu za današnji "Sandej tajms" koji je snimljen prošle nedjelje u njegovoj rezidenciji El Muhadžiren palata u Damasku, Asad je ponudio pregovore sa pobunjenicima u cilju okončanja krize pod uslovom da polože oružje, ali je napravio razliku između "političkih entiteta" sa kojima bi razgovarao i "oružanih terorista".

"Spremni smo da pregovaramo sa svima, uključujući ekstremiste koji predaju oružje. Mi možemo voditi dijalog sa opozicijom, ali ne i sa teroristima", poručio je Asad.

 

U međuvremenu, generalni sekretar UN Ban Ki-mun i specijalni izaslanik međunarodne zajednice za Siriju Lahdar Brahimi ponudili su posredovanje u mirovnim pergovorima između Asadovog režima i opozicije, navodi AFP.

U dvogodišnjem sukobu u Siriji, prema procjenama UN, poginulo je više od 70.000 ljudi, ali Asad odbacuje optužbe da je uzrok rata to što odbija da se povuče s vlasti.

"Ako je ovaj argument tačan, to znači da će sukobi prestati ako ja odem. Očigledno je da je to apsurdno, a nedavni događaji u Libiji, Jemenu i Egiptu su dokaz za to", rekao je Asad.

Optužio je britansku vladu da hoće da naoruža, kako ih je nazvao, teroriste u njegovoj zemlji.

"Kako možemo očekivati od njih da smanje nasilje kada hoće da pošalju oružje teroristima i ne pokušavaju da olakšaju dijalog među Sirijcima?" - pitao je Asad.

Britanija se zalaže za ukidanje evropske zabrane snabdijevanja sirijskih pobunjenika oružjem, ali su ministri spoljnjih poslova EU na sastanku prošlog mjeseca odlučili da za pobunjenike dozvole "tehničku pomoć" i "pomoć koja nije ubojita".

Asad je dodao da je "Britanija decenijama, a neki kažu i vijekovima, igrala nekonstruktivnu ulogu u različitim slučajevima".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније