Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

16. 05. 2023. 10:39 >> 10:39

PROTEST U TOKIJU

Aktivisti protiv plana za ispuštanje vode iz Fukušime u more

Nekoliko desetina antinuklearnih aktivista protestovalo je danas u Tokiju zahtijevajući od vlasti da odustanu od plana za ispuštanje tretirane, ali još radioaktivne vode iz nuklearne elektrane u Fukušimi. Prema tom planu ispuštanje vode u more treba da počne ovog ljeta.

"Ne bacajte kontaminiranu vodu u more", uzvikivali su demonstranti ispred sjedišta elektrodistribucije (TEPCO) u Tokiju, držeći transparente sa zahtjevima, kao što su "Nemojte nuklearno da zagađujete Pacifik" i "Stop kontaminiranju vode".

Preduzeće koje upravlja postrojenjem uništeno u katastrofi 2011. godine u Fukušimi skoro je završilo izgradnju potrebnih objekata za ispuštanje ogromnih količina vode. Pominje se da će to početi u julu ili avgustu.

"Čak i poslije tretiranja, u vodi ima još radijacije", rekao je jedan aktivista na protestu.

Cunami i zemljotres 11. marta 2011. oštetili su sisteme za hlađenje nuklearne elektrane u Fukušimi.

Plan za ispuštanje vode je naišao na žestoke proteste lokalnih ribarskih zajednica. Susjedne zemlje, uključujući Južnu Koreju, Kinu i pacifičke ostrvske zemlje, takođe su izrazile negodovanje.

Japanski zvaničnici su rekli da će voda biti filtrirana daleko ispod međunarodnog dozvoljenog nivoa i još razblažena velikim količinama morske vode prije puštanja, što će je učiniti bezopasnom.

Međutim, neki naučnici kažu da je uticaj dugotrajnog izlaganja niskim dozama radijacije na životnu sredinu i ljude još uvijek nepoznat i da bi plan trebalo da bude odložen.

Na protestu su bili i aktivisti iz Južne Koreje.

Tokio i Seul su se nedavno dogovorili da delegacija Južne Koreje posjeti fabriku krajem maja kako bi posmatrala pripreme za ispuštanje vode.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније