Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 03. 2013. 22:10   >>  22:10

MJERE ŠTEDNJE

SAD: Rezovi u budžetu odraziće se na svjetsku ekonomiju

Sedamnaest mjeseci nakon što je američki predsjednik Barak Obama potpisao, kako ga američki mediji nazivaju, ,,katastrofalni zakon o budžetu koji nikada nije trebalo da zaživi", najgora prognoza se obistinila.

Zakon vuče korijenje iz krize 2011. godine kada američki političari i poslanici nisu uspjeli da se dogovore oko plaćanja i smanjenja državnog duga te su doveli najveću svjetsku ekonomiju na rub bankrota. Republikanci i demokrate tada su uspjeli da se dogovore jedino da će odložiti dugoročno rješavanje problema. Zadali su rok do kojeg su trebali postići dogovor i složili se da, ako se dogovor ne postigne, nastupaju oštre mjere štednje, u praksi nepovoljne za rast i razvoj američke, a samim tim i globalne ekonomije.

Nakon višemjesečnog natezanja i prepucavanja republikanci i demokrate nijesu uspjeli da postignu dogovor oko budžeta pa je na snagu stupila takozvana sekvestracija, odnosno niz mjera kojim će se američki budžet srezati za čak 85 milijardi dolara u razdoblju od početka marta do 1. oktobra.

U petak veče Obama je i službeno potvrdio da se uvode rezovi koji su detaljno predstavljeni u dokumentu od 70 stranica. Obamin savjetnik za budžet Džefri D. Zients nazvao ih je ,,duboko destruktivnim za nacionalnu sigurnost, domaće investicije i osnovne Vladine funkcije", prenosi Njujork tajms.

,,U vrijeme kada poslovi ponovo uzimaju zamah, ne bismo smjeli donositi glupe i proizvoljne rezove u stvarima od kojih ti poslovi zavise. U vrijeme kada puno Amerikanaca još traži posao, to je neoprostivo", istakao je Obama i tim priznao da paket oštrih rezova ,,nije pametan potez".

,,Neće svi u prvi mah osjetiti velike posljedice, ali one će biti stvarne. Početkom sedmice mnogim porodicama srednje klase značajno će se promijeniti život", dodao je.

Polovina rezova odnosi se na Pentagon, a američki ministar obrane Čak Hegel rekao je kako će ovim smanjenjem njihove misije postati rizične.

Obama je za neuspjeh, opasnost od smanjenja američkog rasta i gubitka 750.000 radnih mjesta prozvao republikance optuživši ih da su nanijeli ,,nepotrebnu i neoprostivu štetu američkoj ekonomiji jer se nisu dovoljno potrudili da postignu dogovor oko budžeta".

Razgovori su ,,zapeli" nakon što su republikanci odbili Obamine zahtjeve za popunjavanje budžetskih rupa većim porezima za bogatije građane i preispitivanjem zakona o budžetu. Rezovi su, prema pisanju američkih medija, samo prvi u nizu pokazatelja budžetske krize s kojom će se suočiti Kongres i Bijela kuća, a MMF je odmah upozorio da bi ovakav nepovoljan rasplet situacije u SAD-u mogao dodatno usporiti svjetsku ekonomiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније