Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 03. 2013. 10:44 >> 10:56

IZRAELSKO TURSKI ODNOSI

Netanijahu: Erdoganove izjave su mračne

Turski premijer Erdogan daje "mračne i pogrešne izjave" nazivajući cionizam zločinom protiv čovječnosti, ocijenio njegov izraelski kolega Benjamin Netanjahu. Taj komentar će vjerovatno ugroziti napore da se poprave odnosi dvije zemlje, rekao Netanjahu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je svog turskog kolegu Tajipa Erdogana da daje "mračne i pogrešne izjave" nazivajući cionizam zločinom protiv čovječnosti, što je komentar koji će vjerovatno ugroziti napore da se poprave odnosi nekadašnja dva saveznika, prenio je Rojters.

Izjavu turskog premijera, koju je dao u srijedu na petom Globalnom forumu Saveza civilizacija UN u Beču, osudio je i šef Konferencije evropskih rabina nazvavši je "gnusnim napadom" na Jevreje.

 

 

Poput cionizma, antisemitizma i fašizma, i islamofobija treba biti tretirana kao zločin protiv čovječnosti, poručio je Erdogan u svom obraćanju u Beču, kako su to javili turski mediji.

Erdogan je rekao da ljudi širom svijeta treba da se potrude da više razumiju jedni druge, "a ne da se međusobno osuđuju na osnovu razlika".

Odnosi Izraela i Turske loši su od 2010. godine, kada su izraelski komandosi ubili devet Turaka prilikom upada na njihov brod koji je nosio pomoć Palestincima u Gazi, oblasti pod pomorskom blokadom.

U proteklih nekoliko sedmica, bilo je izvještaja u turskoj i izraelskoj štampi o naporima da se unaprijede bilateralni odnosi, uključujući jedan sastanak diplomata dvije zemlje u februaru u Rimu, kao i transfere vojne opreme, navodi Rojters.

Te izvještaje nije potvrdila nijedna od dvije vlade. U ministarstvu spoljnih poslova, Rojters nije našao sagovornika da komentariše kritike rabina ili Netanjahua.

U saopštenju iz kancelarije izraelskog premijera navodi se da Netanijahu "osuđuje izjave (Erdogana) o cionizmu i njegovom poređenju sa fašizmom".

Cionistički pokret, podseća britanska agencija, bio je glavna snaga za uspostavljanje jevrejske države.

"Ovo je mračna i pogrešna izjava koja liči na one za koje smo smatrali da pripadaju prošlosti", prenijeta je izjava Netanijahua.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније