Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 01. 2013. 21:26 >> 22:14

Island na Evropskom sudu

Strane štediše- kratkih rukava

ISLAND je bio u pravu kada je odbio da državnim novcem sanira dugove propale banke Icesave, odlučio je sud Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu, prenosi Bloomberg.

Bankarski sistem Islanda urušio se 2008., nakon čega se ta država odlučila na sasvim atipičan potez: odbila je bankama pružiti slamku spasa. Protiv Islanda je na Evropskom trgovačkom sudu pokrenut spor, jer je propast njihovih banaka oštetila i strane štediše. 

No, sud je odlučio da Island "zbog sistemske krize i udara koji se dogodio zemlji" nije bio dužan  da obešteti strane štediše. Prvenstveno su zbog toga stradale štediše iz Holandije i Velike Britanije, koji su koristile usluge islandske banke Icesave privučene velikim kamatama. 

Nakon što je Icesave, nekad jedna od tri najveće islandske banke, propala, novac domaćih štediša spasen je tako što su njihovi depoziti prebačeni u solventne banke. Međutim, takvog luksuza za strane štediše nije bilo. Građani Islanda su na referendumu odlučili da neće svojim novcem spasavati propalu banku, pa su štediše iz inostranstva ostale bez svojih depozita.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније