Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 02. 2013. 21:05   >>  20:59

DVOSTRUKO

Za misiju u Maliju treba 950 miliona dolara

ECOWAS-u treba dvostruko više novca od obećane sume za finansiranje afričkih trupa u Maliju.

Zapadnoafričkim zemljama će biti potrebna pomoć od 950 miliona dolara da bi održavale vojnu misiju za borbu protiv pobunjenika u Maliju, izjavio je ministar vanjskih poslova Obale Slonovače Čarls Kofi Dibi, na sastanku ministara vanjskih poslova Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS).

 

To je dvostruko veća suma od one koje su ECOWAS-u u januaru obećale donatorske zemlje za finansiranje multinacionalnih afričkih trupa u Maliju, koje bi brojale do 8.000 vojnika, izvještava AFP.

U Maliju treba da se rasporedi do 6.000 vojnika u okviru Afričke međunarodne misije podrške Maliju (AFISMA), kao i oko 2.000 vojnika iz Čada, koji ne bi bili dio snaga kojima rukovodi Nigerija, ali bi djelovali u saradnji s njima.

Dibi naglašava da je od vitalnog značaja da AFISMA, koja bi u budućnosti sve više odmjenjivala francuske trupe u Maliju, ima na raspolaganju sva sredstva koja su joj potrebna.

Kao jedan od prioriteta Dibi ističe i zaštitu tuareškog stanovništva u Maliju od svih vrsta zlostavljanja.

Posljednjih sedmica svjedoci i međunarodne nevladine organizacije ukazuju na brojna kršenja ljudskih prava, često od strane vojnih snaga Malija, čije su žrtve tuareška i arapska zajednica, za koje lokalno stanovništvo sumnja da daju podršku pobunjenicima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније