Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 01. 2013. 15:29   >>  15:31

PROTEST HAKERA

Anonimusi napali sajt Vlade SAD

Grupa hakera Anonimusi napala je sajt američke Vlade i zaprijetila da će objaviti niz dokumenata i ključeve za njihovo dešifrovanje u znak protesta zbog smrti Arona Švarca, informatičkog genija i zagovornika slobodnog korišćenja interneta koji je izvršio samoubistvo sredinom januara.

 Anonimusi u svom videu objavljenom na You Tube-u osuđuju uključivanje FBI-ja i pretjeranu hajku pravosudnih organa koja je prouzrokovala tragediju Arona Švarca i drugih aktivista. Hakeri dodaju da su ušli u više informatičkih mreža američke Vlade i presnimili tajne podatke koje mogu da objave. Upoređujući podatke s nuklearnim oružjem, Anonimusi ističu da su pribavili dovoljno nuklearne opreme za izradu oružja s više bojevih glava. Tvrde da su u stanju da napadnu američko ministarstvo pravde i vladine agencije koje ugrožavaju slobodu pojedinca.

U video snimku, Anonimusi su obećali da će objaviti vladine podatke prikupljene na internet stranici Sekretarijata, nezavisne agencije američkog ministarstva pravde koja preispituje presude.

Informatički genije  koji je imao tek 14 godina kada je učestvovao u razvoju formata RSS i koji je bio i suosnivač društvene mreže "Reddit", objesio se sredinom januara u svom domu u Njujorku u 26. godini. On je zbog presnimavanja više miliona književnih i naučnih radova iz informatičke arhive dostupne samo uz pretplatu (JSTOR) pomoću računara sakrivenog u ormaru uglednog istraživačkog Univerziteta u Masačusetsu mogao da dobije čak 35 godina zatvora i globu od milion dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније