Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 12. 2013. 20:53 >> 20:53
1

300 000 DEMONSTRANATA

Mekejn podržao "evropsku" Ukrajinu

U centru Kijeva se okupilo oko 300.000 demonstranata, uprkos velikoj hladnoći tražeći bliže veze sa Zapadom nakon što je EU suspendovala pregovore.

Oko kilometar dalje, održan je mnogo manji kontramiting koji je okupio oko 15.000 učesnika, javio je AP.

 

 

Američki senatori Džon Mekejn i Kris Marfi priključili su se antivladinim protestima da bi podržali proevropske ambicije demonstranata. 

Američki senator Džon Mekejn poručio proevropskim demonstrantima u Kijevu, da je sudbina Ukrajine da bude u Evropi i da će to učiniti "stari kontinent" boljim. 

"Ukrajina će učiniti Evropu boljom, a isto tako će i Evropa učiniti Ukrajinu boljom", rekao je Mekejn u obraćanju pred oko 300.000 ljudi koji protestuju protiv naglog zaokreta trgovinske politike predsjednika Viktora Janukoviča od Evrope ka Rusiji, prenio je Rojters. 

"Ovdje smo da podržimo opravdan razlog zbog kojeg protestujete, suvereno pravo Ukraine da slobodno i nezavisno odlučuje o svojoj sudbini. A vaša sudbina je da budete u Evropi", istakao je vodeći republikanski senator u američkom Senatu.Mekejn je poručio Ukrajincima da Amerika stoji uz njih. "Slobodan svijet je sa vama, ja sam sa vama", kazao je američki senator. 

Džon Mekejn se danas takođe sastao sa ćerkom utamničene bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, Jevgenijom, saopštila je stranka Timošenkove "Batkivščina". 

"Jutros se ćerka liderke opozicije Julije Timošenko, Jevgenija, sastala sa senatorom Mekejnom. On je tom prilikom pomenuo mogućnost uvođenja 'ličnih sankcija' protiv viših zvaničnika režima predsjednika Janukoviča, uključujući one koji su učestvovali u politički motivisanom progonu i zatvaranju Julije Timošenko", objavljeno je na sajtu stranke "Batkivščina". 

Mekejn se sinoć u Kijevu sastao sa opozicionim ukrajinskim liderima, među njima i sa svjetskim prvakom u teškoj kategoriji profesionalnog boksa Vitalijem Kličkom. 

Mekejn je razgovarao sa Kličkom, liderom partije UDAR, kao i nacionalističkim liderom Olegom Tjagnjbukom, i Arsinijem Jacenjukom, liderom partije premijerke Julije Timošenko koja se nalazi u zatvoru. 

Masovne demonstracije održavaju se uoči planiranog sastanka Janukoviča Moskvi sljedeće nedjelje gdje će razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

Američki senatori su u petak objavili rezoluciju kojom pozivaju SAD da razmotri sankcije u slučaju daljih nasilnih akcija protiv demonstranata u Ukrajini. Republikanski i demokratski senatori su u rezoluciji pozvali da se ukrajinska kriza riješi mirnim i demokratskim putem što bi omogućilo Ukrajini da postane aktivna članica evropske zajednice. 

Oni su naveli da bi administracija američkog predsjednika Baraka Obame i Kongres trebalo da razmotre sankcije, što bi podrazumijevalo zabranu viza i zamrzavanje imovine za one koji su odgovorni za nasilje, prenijela je agencija Rojters. 

Kako je navedeno, ovom rezulucijom se jasno stavlja do znanja da bi dalje nasilje ukrajinske vlade imalo posljedice po odnose dvije zemlje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније